Kuva: Warner Music Finland

Isac Elliotilla on tärkeä uudenvuodenlupaus - 'Paljon näkee sitä, että jengillä menee tuon takia huonosti'

23.12.2023 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Artisti pohtii haastattelussa myös julkisuuden plussia ja miinuksia.

20min, Makso mitä makso, Kaks... 22-vuotiaalla Isac Elliotilla hittejä riittää. Artisti on ollut musiikkibisneksessä jo kunnioitettavat 10 vuotta, mutta vasta viime kesänä hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa Kävi miten kävi. Albumi on kerännyt miljoonia kuuntelukertoja ja se nousikin Spotifyssä vuoden kolmanneksi kuunnelluimmaksi albumiksi.

Itseään "semiherkkikseksi" kuvaileva Elliot kaavailee julkaisevansa seuraavan kokopitkänsä ensi kesän tienoilla. Viime viikolla julkaistu singlelohkaisu Sua ei oo on ensimmäinen maistiainen tulevalta levyltä. 

- Tulevalla albumilla on ehkä vähän enemmän sitä toista puolta elämästä. Eka albumi oli sellainen, että kaikki on helvetin hyvin ja elämä on leffaa. Tämä toinen levy tulee olemaan ehkä vähän sitä toista puolta, hyväntuulinen artisti kertoo. 

- On paljon nihkeitäkin asioita tapahtunut. Minusta tuntuu, että tuon niitä asioita enemmän esille seuraavalla levyllä, Elliot lupailee.  

Suomenkieliselle albumille oli selkeästi tilausta, sillä Elliotin edeltävä albumijulkaisu Faith tuli ulos jo kuusi vuotta sitten. Vuosien välissä artisti on ehtinyt kasvaa 16-vuotiaasta teinistä 22-vuotiaaksi nuoreksi aikuiseksi ja luonnollisesti muutosta ja mullistusta on kokenut niin artistin musiikki kuin maailmankuvakin. Tänä päivänä hän haluaa yhä enemmän auttaa ihmisiä ympärillään, tehdä hyvää musiikkia ja keskittyä olemaan "hyvä äijä".

- Jotenkin tuntuu, että tässä iässä missä olen, niin näkemys elämästä ja kaikesta muuttuu aikalailla koko ajan. Jos katsoo vuosi taaksepäin, niin mulla oli eri näkemykset, ainakin vähän. Puhumattakaan siitä, kun olin 16-17-vuotias, kun edellinen albumi tuli – olin ihan pelle jätkä vielä silloin, Elliot naurahtaa. 

- Ihmisenä olen muuttunut tosi paljon ja tietysti se musiikki myös siinä samalla. Ehkä sekin tuli sen aikuistumisen kanssa, että alkoi miettimään, miksi kuuntelen tosi paljon muita siinä, mitä mun pitäisi tehdä musiikin kanssa ja miksen tee sellaista mitä itse haluan tehdä? Sekin tuli tuossa kuuden vuoden aikana, artisti kuvailee muutostaan. 

(kuva: Warner Music Finland)

Kun albumien välillä on vuosien tauko, olisi monelle voinut tulla paineita fanien odotuksista ja toiveista. Elliot ei kuitenkaan moista stressannut, vaan keskittyi tiukasti uuteen soundiinsa. Paineeton tekeminen myös palkittiin, sillä pelkkä 20min-biisin tiiseri räjähti käsiin TikTokissa. Silloin artisti tiesi, että suunta on oikea. 

- Muistan kun kirjoitimme sitä, niin minulle tuli sellainen ahaa-elämys, että tämä on se mun suunta. Duunasin tätä Suomi-juttua vuoden ennen kuin laitoin mitään ulos, eikä ollut mitään painetta, että kohta pitäisi laittaa uutta. Me vain etsimme ja duunasimme. Tämä Suomi-proggis on nyt sellaista musiikkia mitä itse kuuntelen ja olen kuunnellut.

Artisti kertoo nauttivansa Suomessa olemisesta ja suomenkielisen musiikin tekemisestä. Vaikka paluu englanninkielisen musiikin pariin ei ole poissuljettu, tuntuu tällä hetkellä mukavalta olla kotona.

- Ihan hyvin voisin jossain vaiheessa laittaa tällä soundilla jotain englanniksi, mutta kyllä mä keskityn nyt tähän aika isosti. 

(kuva: Warner Music Finland)

Julkisuuden plussat ja miinukset

Elliot ampaisi musiikkimaailman tähtitaivaalle vain 12-vuotiaana jättihitillään New Way Home.  Hän on kasvanut aikuiseksi julkisuuden valokeilassa aikana, jossa teini-iän eri vaiheet ovat tallentuneet kaikkien nähtäville nettiin ja someen. Tuhannet silmäparit ovat päässeet seuraamaan artistin tekemisiä netin kautta ja niin lapset kuin aikuisetkin ovat olleet toisinaan valmiita myös öyhöttämään ja haukkumaankin. Elliotin mukaan nuorena koettu julkisuus on varsin erikoista, sekä hyvässä että pahassa.

- Se on ehkä sellainen juttu, mikä on nyt viime aikoina alkanut hittaamaan. Kaikki se, että olet kasvanut aikuiseksi ja koko sun lapsuus tavallaan on jossain netissä. Kaikki vaiheet ja kaikki sekoilut.  

- Nuorena mua ei kiinnostanut, mä vaan latasin menemään ja en lukenut mitään.

Mutta voiko julkisuudessa olla jotain hyviä puolia? Artistin mukaan voi: saa ilmaisia tavaroita ja juomia ja pääsee jonojen ohi. Lista jää kuitenkin suhteellisen lyhyeksi ja plussien sijaan miinuksia alkaa puskemaan päälle.

- Varsinkin kun on nuori, niin on ehkä vähän sinisilmäinen välillä. Luulee, että kaikki haluavat olla sun frendejä ja ne diggaa susta, vaikka siinä on joku muu kela takana. Nuorena on helppo lähteä vääriin piireihin. Varsinkin lapsena, teininä ja nuorena aikuisena on vaikea erottaa, ketkä on oikeasti sun ympärillä siksi, että ne diggaa susta, koska olet hyvä jätkä ja ketkä on siinä muista syistä. Se on ehkä se paskin juttu siinä, artisti pohtii. 

(kuva: Julian Riikonen)

Isoimmaksi tuekseen Elliot mainitsee perheensä ja parhaat ystävänsä, jotka ovat kulkeneet matkassa mukana jo kauan. Heidän ansiostaan pää on pysynyt kasassa kaiken myllerryksen keskellä. 

- Nyt tämä kuulosta siltä, että on ollut tosi raffia. Ei, siinä on ollut paljon tosi hyvää, mutta on ollut myös sitä pahaa. En ole ehkä puhunut tai ymmärtänyt sitä pahaa ennen kuin nyt tässä lähiaikoina, kun on alkanut miettimään ja ymmärtämään, kun katsoo taakse. 

Nettiin ikuistetut kasvuvaiheet ja someajan vitsaukset eivät kuitenkaan ole asioita, joita Elliot päivittäin miettisi. 

- Se on ihan läppä juttu, mähän olet ollut lapsi. Mutta [se on ollut] aika erikoinen tapa kasvaa ja oppia. Välillä sellaiset mokat ja junnupelleilyt eivät ole tapahtuneet suljettujen ovien takana, vaan jengi on saanut dumata siellä samalla. Mutta ei siinä mitään, hyvä meininki silti, Elliot miettii hyväntuulisena.  

(kuva: Julian Riikonen)

Uuden vuoden lupauksia

Vuosi 2023 jää ensi viikolla taakse ja moni meistä alkaa jo virittelemään uuden vuoden lupauksia valmiiksi. Myös Elliotilla on jo lupaus mielessään. Hän empii hetken vastaustaan, mutta rohkaistuu kuitenkin kertomaan.

- Mä aion koittaa olla mahdollisimman selvinpäin, hän tokaisee. 

Ei ole salaisuus, että artistien bäkkärit notkuvat usein alkoholia ja bisse ennen tai jälkeen keikan taitaa olla monille enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Elliotin sanoin se "kuuluu siihen hommaan". Keikat ovat ikään kuin isoja bileitä: työajat ovat myöhäisiä, musiikki soi lujaa ja kun muut tarttuvat pulloon, on siihen junaan helppo hypätä itsekin. 

- Kun sä oot keikoilla, niin siellä on kokoajan jotain alkoholia sun edessä.  

On vaikea suhteuttaa moista alkoholikulttuuria mihinkään muuhun ammattialaan. Bisseä notkuva jääkaappi perustoimistolla tuntuisi todella erikoiselta sekä toimittajalle että artistillekin. Alkoholin virtaaminen voi johtaa myös ongelmiin, mikä ei ole lainkaan ihme humalahakuisessa kulttuurissamme. 

- Aika paljon näkee sitä, että jengillä menee tuon takia huonosti. Se on nihkeää nähdä. Mutta olen ihan syyllinen, kyllä mäkin oon juonut pari bisseä duuniajalla niin sanotusti.  

Vuonna 2024 hän haluaa kuitenkin napata holillisen sijaan holittoman version.

- Kyl mä salee joskus jonkun saunabissen tuun ottamaan, mutta koitan olla vähän silleen chillimmin.

Mitkä ovat Elliotin lempibiisit Kävi miten kävi -albumilta? Entä mikä oli artistin tämän vuoden huippuhetki? Kuuntele koko haastattelu alta tai Podplaysta.

Lue myös: Isac Elliot väittää järjestäneensä Woltin kotikaupunkiinsa - "Menin puhumaan sille omistajalle"

Lue myös: Pernilla Böckerman menestyi jo nuorena, mutta varoo julkisuuskuvaansa: "Luultavasti en elä täysillä"

Lue myös: Alkoholittomat oluet testissä, kaksi olutta nousi ylivoimaiseen voittoon - "Erinomainen janojuoma"

Kilpailut

Uusimmat