Kuva: Shutterstock

Alkoholittomat oluet testissä, kaksi olutta nousi ylivoimaiseen voittoon - "Erinomainen janojuoma"

10.12.2023 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Voice.fi:n toimitus testasi yhteensä huimat 14 olutta.

Alkoholijuomien rinnalle on viime vuosien aikana tullut jatkuvasti enemmän alkoholittomia vaihtoehtoja. Etenkin alkoholittomat oluet ovat kovassa huudossa ja se näkyy tänä päivänä myös laajassa valikoimassa.

Voice.fi:n toimitus halusi laittaa alkoholittomat oluet makutestiin ja selvittää, mikä kaupan oluista tekee suurimman vaikutuksen. Erityisen ilahduttavaa oli huomata, että lähes jokaiselta brändiltä löytyy jo yksi tai useampi alkoholiton vaihtoehto. Oluiden välillä huomattiin kuitenkin suuria taso- ja makueroja ja toisinaan raadin mielipiteet vaihtelivat paljonkin. 14 oluen joukosta nousi silti selkeitä lemppareita, joita raati aikoo varmasti valita janojuomakseen jatkossakin. Arvostelussa kiinnitimme huomiota muun muassa makuun, hapokkuuteen ja kupliin, tuoksuun sekä ulkonäköön. 

Heineken, 0,0%: 2,5/5 

Ulkonäöltään tölkki on ei puhuttele erityisesti, mutta värit ovat kivat. Itse olut on laimeaa ja mausta puuttuu runko. Jälkimaku jää vetiseksi. Maun puolesta tämä olut saattaa kuitenkin maistua heille, jotka eivät normaalisti niin oluesta välitä, sillä maku on niin helposti lähestyttävä.

(kuva: Sanni Seppä)

Crisp vaalea lager, 0,0%: 3,5/5 

Erinomainen lager, joka maistuu varmasti useimmille oluiden ystäville. Helposti lähestyttävä juoma, jonka nappaisi mielellään mukaan esimerkiksi saunaan. Jälkimaku oli osan mielestä tosin melko makea. Oluen haju kiinnitti myös testaajien huomion, sillä haju muistuttaa kannabista. Voimakas haju jopa hieman häiritsee, joten siihen voisi kiinnittää huomiota.  

(kuva: Sanni Seppä)

More Brewing, 0,0%: 3/5 

Melko hedelmäinen maku ja tuoksu. Voimakkaassa ja aavistuksen katkerassa jälkimaussa on aistittavissa humalan makua. Pakkaus miellyttää silmää. Kaiken kaikkiaan hyvä peruslager.

(kuva: Sanni Seppä)

Karhu, 0,0%: 2/5 

Ulkonäkö on perinteistä Karhua, brändi on helposti tunnistettavissa. Mausta puuttuu syvyyttä, mutta ei tämä huono olut ole. Juomasta löytyy mukavaa makeutta ja raikkautta, mutta olut jää kaipaamaan lisää runkoa. 

(kuva: Sanni Seppä)

Lapin Kulta, 0,0%: 1,5/5 

Tuoksu lupailee raikkautta, mutta missä maku? Juoma on hyvin vetinen, eikä muistuta oikeaa olutta. Voisi kuitenkin maistua ihmiselle, joka ei normaalisti ole oluen ystävä. "Maistuu enemmän vahvalta vissyltä kuin oluelta", totesi yksi testaajista.

(kuva: Sanni Seppä)

A. Le Coq Premium, 0,0%: 2/5

Pakkauksen ulkonäkö ei erityisesti säväytä tai houkuttele. Maku on edellisen tuotteen lailla laimea ja turhan kevyt. Oluelle tyypillinen syvyys jää puuttumaan myös tästä juomasta. 

(kuva: Sanni Seppä)

Kukko Lager, 0,3%: 2/5 

Pakkaus on simppeli ja edustaa tunnistettavasti brändiä. Tuotteen luvataan olevan kevyesti humaloitu ja sitä se todella on. Makeus puuttuu, joten maistuu tunnistettavammin oluelta. Juomassa on todella voimakkaat hapot, jopa liian voimakkaat. Tämä on heille, jotka pitävät vahvasta humalan mausta. 

(kuva: Sanni Seppä)

Brooklyn Special Effects, 0,4%: 4,5/5 

Ehdottomasti testin kirkkaimpia tähtiä. Pullon ulkoasu houkuttelee varmasti olutharrastajia ja on selkeästi trenditietoisten valinta ulkonäkönsä puolesta. Hieman hedelmäinen tuoksu houkuttelee maistamaan. Maku itsessään on raikas, herkullinen ja sopivan humalainen: maistuu juuri siltä, miltä oluen kuuluukin. Pirskahtelevat kuplat kruunaavat kokonaisuuden. Raati kuvaili juomaa "erinomaiseksi janojuomaksi".

(kuva: Sanni Seppä)

A. Le Coq Bohemian, 0,0%: 1/5 

Pakkaus ei itsessään puhuttele, mutta makukaan ei muistuta olutta. Juoma on vetinen ja laimea, ei jätä mitään jälkimakua suuhun. Ei sovi siis välttämättä vannoutuneen oluen ystävälle.  

(kuva: Sanni Seppä)

Kukko Pils, 0,3%: 1/5 

Juoman tuoksu on hyvä, mutta maku sen sijaan ei. Suuhun jää kitkerä jälkimaku, ikään kuin olisi syönyt jotain palanutta. Juoman hapokkuus on sopiva, mutta maun puolesta tämä tölkki jäisi kaupan hyllylle. 

(kuva: Sanni Seppä)

Kukko IPA, 0,3%: 1/5 

Tölkin ulkonäkö on tuttua ja turvallista Kukkoa. Raadin harmiksi juoma maistuu käyneeltä hiivalta. Voimakas epämiellyttävä maku erättää epäilyksen siitä, voiko erä olla epäonnistunut? 

(kuva: Sanni Seppä)

More Brewing Hazy IPA, 0,5% 3,5/5 

Raikas ulkonäkö houkuttelee ja kiinnittäisi varmasti huomion kaupan hyllyllä. Oluen makukaan ei jätä kylmäksi: maku on kirpeä ja mukavan hedelmäinen. Muistuttaa tosin enemmän hapanolutta kuin ipaa. Raati nappaisi tämän mielellään janojuomaksi löylyihin tai virkistykseksi kuumana kesäpäivänä. 

(kuva: Sanni Seppä)

A. Le goq, IPA INDIA PALE ALE, 0,3%: 3/5

Ei mene perinteisestä ipasta, mutta maku kyllä miellyttää ja eron peruslagereihin huomaa kyllä. Maku on raikas ja hapokkuutta löytyy sopivasti. Menisi varmasti sellaiselle, joka yleensäkin juo olutta.  

(kuva: Sanni Seppä)

 Hartwall, Lahden erikois alkoholiton NEIPA, 0,5%: 4,5/5 

Tämä olut nousee Brooklyn Special Effectsin kanssa jaetulle ykkössijalle. Lupaus neipasta ei täysin vakuuta raatia, mutta muuten maku ihastutti. Maku on täyttä olutta ja suuhun jää hyvä jälkimaku. Moni raadista nappaa tämän mielellään jatkossakin kaupan hyllyltä. Maukas juoma myös tuoksuu hyvältä. 

(kuva: Sanni Seppä)

Lue myös: Kauppojen laskiaispullat testissä, yksi nousi ylitse muiden: "Hävyttömän hyvää"

Lue myös: Kaupan simat tiukassa makutestissä, voittaja vakuutti koko raadin - "Nyt puhutaan asiaa!"

Kilpailut

Uusimmat