Narkomaaneista kertovalla suomalaiselokuvalla ikärajaongelmia

08.04.2010 15:17 - Eeva Rajala

Huomenna ensi-iltansa saavan Reindeerspotting-elokuvan ikäraja on kiistelyn alla. Tuontantoyhtiö on nyt valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätöksestä pitää elokuvan ikäraja 18 ikävuodessa.

Asian olivat päättäneet Valtion elokuvatarkastamo ja elokuvalautakunta. Asia käsitellään KHO:ssa kiireellisenä, mutta ikärajaan ei ehditä vaikuttaa ennen huomista ensi-iltaa. Virallinen päätös valmistuu kuitenkin vielä tämän kuun aikana.

- Ikärajakysymys on herättänyt mielenkiintoa sekä päihdetyötä tekevissä järjestöissä että tutkijapuolella. Kyseessä on selvästi suurempi linjaveto kuin vain yhden elokuvan ikäraja, elokuvan tuottajat Oskari Huttu ja Jesse Fryckman sanovat.

Tuottajien mielestä 18 vuoden ikäraja on käsittämätön. Huttu kertoi taannoin Ylelle lähteneensä elokuvaan mukaan sen yhteiskunnallisen merkityksen takia. Tämä kyseinen ikäraja estää kuitenkin näyttämästä elokuvaa niille, joille se olisi tarkoitus näyttää.

Dokumenttielokuva Reindeerspotting kertoo joulupukin maan varjopuolesta. Elokuvaa varten kuvattiin paikallista nuorten aikuisten joukkoa Rovaniemellä. Joukko oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Elämän kiertokulkua rytmittävät rötöstely, säätäminen ja narkkaaminen. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on vakuuttunut lopettavansa huumeiden käytön, kunhan pääsee pois Rovaniemeltä.

Kilpailut

Uusimmat