Virpi Kuitunen avoimena: Huippu-urheilu vei sosiaalisen elämän

13.05.2010 11:58 -

Viime kuussa uransa huippuhiihtäjänä lopettanut Virpi Kuitunen piti eilen hätkähdyttävän henkilökohtaisen puheen TedXHelsinki-tapahtumassa Helsingin Lasipalatsissa.

Kuitusen aiheena oli luopuminen, jota hän käsitteli "ajatellen ääneen". Ensin Kuitunen kertasi huippu-urheilijan arkea, jossa jokainen hetki ja valinta vaikuttaa kauden tavoitteeseen, eikä sen ulkopuolelle jää juuri mitään muuta.

Moninkertainen hiihdon maailmanmestari kertoi myös, että huippu-urheilijan aikataululla kaikenlainen sosiaalinen elämä jää väliin. Kuitunen kertoi käyneensä viime kesänä yhden ainoan kerran ystävän luona vierailulla.

-Anteeksi vaan kaikille muille jotka pyysivät, ei vain ollut aikaa.

Kylässäkäynti ei sekään ole huippu-urheilijalle ongelmatonta. Kuitunen kertoi, että aina kun hän rikkoi tarkan aikataulunsa, mielen täytti huoli siitä, mistä esimerkiksi kylässäkäynti on pois. Kuitunen kertoi, että hän on ymmärtänyt tämän vasta lopetettuaan huippu-urheilun kuusi viikkoa sitten.

Kuitunen analysoikin, että vaikeinta ei olekaan luopuminen, vaan uuden aloittaminen. Viisitoista vuotta elämästään hiihtämiselle uhrannut Kuitunen joutui esittämään itselleen kysymyksen "mitä minä osaan?". Hän totesi lakonisesti, että monilla hiihdossa opituilla taidoilla ei muualla maailmassa tee mitään.

Ex-hiihtäjämestaria oli kuitenkin rohkaissut hänen lukemansa neuvo, jonka mukaan rohkeutta on toimia pelosta huolimatta. Tällaisena toimena hän piti muun muassa eilistä, erittäin henkilökohtaista kuudellesadalle ihmiselle pidettyä puhetta.

Muita TedXHelsinki-tapahtuman puhujia olivat muun muassa Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner, Nokian älypuhelinyksikön johtaja Anssi Vanjoki, Raptori-yhtyeestä ja Zen Robotics -yrityksestä tuttu Jufo Peltomaa ja filosofi Esa Saarinen.

Lisätietoa TedXHelsinki-tapahtumasta löydät täältä (tedxhelsinki.fi).

Kilpailut

Uusimmat