Uusi lakimuutos työn alla: Teleoperaattorit vahtimaan laitonta lataamista

27.07.2010 09:47 -

Suomessa valmistellaan lakimuutosta, jossa teleoperaattorien tehtäväksi tulisi seurata ja huomauttaa asiakkaidensa harjoittamasta laittomasta latauksesta. Asiasta kertoo Yle.

Laiton lataaminen on Suomessa noussut suureksi ongelmaksi. Esimerkiksi operaattorit Elisa ja Sonera ovat arvioineet, että kolmasosa nettiliikenteestä on laitonta elokuvien lataamista. Kaavaillun lakimuutoksen myötä teleoperaattorit saattaisivat huomauttaa käyttäjiään kirjeitse luvattomasta jakamisesta.

- Se ongelma on siinä, että tässä mallissa ei ole mitään seuraamuksia. Voi olla että kotitalouteen tulee kymmenen kirjettä luvattomasta nettijakamisesta ja siinä kaikki. Tällainen malli olisi meidän mielestämme tehoton, kertoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Ylelle.

Kotilaisen mukaan keskeinen ongelma on se, ettei riskiä kiinnijäämisestä tällä hetkellä ole. Tappioiden arvioidaan olevan kotimaisille tekijöille vuosittain yli 300 miljoonaa euroa.

- Tällä hetkellä laiton ilmainen nettilataaminen on niin houkuttelevaa, että näillä laillisilla kauppapaikoilla ei toimintaedellytykset ole kunnossa.

Piraattipuolue vuorostaan haluaisi laillistaa yksityisen lataamisen kokonaan ja puolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kertoo, että lakia tulisi höllentää. Palmulehdon mukaan laiton lataaminen kun on niin yleistä, että iso osa nuorista voitaisiin tuomita tekijänoikeuden rikkomisesta.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan tämän vuoden aikana.

Lähde: YLE

Kilpailut

Uusimmat