IL: Koko kansan Enska Itkonen on poissa – suosio tuli sattuman kautta

16.12.2010 07:46 - Eeva Rajala

Liikennekasvattaja Ensio Itkonen menehtyi Herttoniemen sairaalassa Helsingissä eilen 84-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi television liikenneohjelmistaan 60- ja 70-luvulla ja nousikin melko sattumalta suureen suosioon.

Itkosen pitkäaikainen ystävä, liikennetoimittaja Esko Riihelä muistelee Iltalehdessä, miten hän vuonna 1970 tarvitsi iltapäivän suoraan radiolähetykseen ajo-opettajaa haastateltavaksi. Hän oli soittanut lähimpänä olevaan Itkosen autokouluun. Enska oli vastannut haastattelupyyntöön myöntävästi.

- Enska tuli ja oli oma itsensä - aivan valloittava, niin kuin Enska oli. Hänen kielensä ja esiintymisensä jätti muut studiovieraat poliisista ja liikenneministeriöstä aivan haavi auki...Siitä alkoi mun nähdäkseni Enskan julkisuus, Riihelä muistelee.

Enska teki pitkän aikaa luiikennevalistusohjelmaa yhdessä Hannu Karpon kanssa. Hänet muistetaan etenkin siitä, miten hän selkeällä kansankielellä selitti autoliikenteen ongelmakohtia muun muassa pikkuautojen kanssa.

Itkonen menetti 56-vuotiaan poikansa sairauskohtaukseen äkillisesti tänä vuonna. Menetys järkytti terveyttä ja Itkonen joutui vuodeosastolle tutkimuksiin.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat