Tsunami ja Fukushima näkyvät Japanin taiteessa

10.06.2011 07:46 - Mikko Räsänen

Japania vaanivat luonnonkatastrofit toimivat kaikessa hirveydessään myös innoittajina taiteelle, musiikille ja muodille.

Japanissa on parissa kuukaudessa ilmestynyt toivoa ja lohtua tuovia manga-hahmoja, kirsikankukilla koristeltuja t-paitoja ja pehmonalleja, jotka kehottavat rukoilemaan Japanin puolesta. Maaliskuun 11. päivänä tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä Japanissa myötäeletään edelleen uhrien puolesta ja järisyttävät tapahtumat näkyvät myös pop-kulttuurissa.

- Monet artistit, jotka ovat jo lopettaneet keikkailun tai päättäneet, etteivät enää esitä tiettyjä kappaleitaan, ovat lähteneet maaliskuun jälkeen kiertueille esittämään vanhaa tuotantoaan, Mizuki Tarumi, 35, kertoo VoiceMag-lehdelle.

- Viimeisen parin kuukauden aikana Japanissakin on ollut paljon konsertteja ja muita hyväntekeväisyystapahtumia.

Myös uusia kappaleita on tehty varojen keräämiseksi. Kun tsunami tuhosi Japanilaissäveltäjä Yoko Kannon kotikylän, teki hän kappaleen Be You, Be Safe. Kiinalaisnäyttelijä Jackie Chanin johdolla hongkongilaiset viihde-elämän vaikuttajat levyttivät Live Aid -henkeen kappaleen Succumb Not To Sorrow, nimellä Artistes311 Love Beyond Borders, viitaten päivämäärään 3/11.

Kuuluisat japanilaiset manga-piirtäjät, kuten Noizi Ito, Akira Toriyama ja Takehiko Inoue, piirsivät maaliskuun jälkeen hahmoja esittämään surunvalitteluja ja tuomaan toivoa järistyksen ja hyökyaallon uhreille. Esimerkiksi Toriyama valjasti Goku-hahmon tunnetusta Dragon Ball –sarjakuvastaan antamaan toivon viestin lukijoilleen. Manga-kuuluisuuksien lisäksi niin ammattilais- kuin amatööritaiteilijat julkaisivat tsunamin jälkeen piirtämiään teoksia Twitterissä, hashtagin #draw_for_Japan ja #prayforJapan alla.

VoiceMag-lehti vieraili Japanissa tutustumassa siihen, miten luonnonkatastrofi näkyy Japanin kulttuurissa. Lataa ilmainen lehti ja lue asiasta lisää osoitteessa www.voice.fi/voicemag

Kilpailut

Uusimmat