Tutkimus: Solariumista voi jäädä riippuvaiseksi kuin päihteistä

15.08.2011 20:34 - Karoliina Kotala

On vaikea kuvitella, että auringonpalvonnasta ja päihteiden käytöstä löytyisi juurikaan yhtäläisyyksiä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan näidenkin kahden välillä löytyy yhdistäviä tekijöitä.

Medical News Today -sivuston mukaan solariumissa ruskettautuminen herättää aivoissa vastaavanlaisia reaktioita kuin päihteiden käyttö. Sattuneesta syystä solariumissa makoilusta voikin tulla riippuvaiseksi. Täysin yllätyksenä tutkimus ei kuitenkaan syntynyt, vaan solariumin on jo pidempään epäilty aiheuttavan jonkin asteista riippuvuutta.

- Solariumin käyttö synnyttää aivoissa mielihyvää, joten ihmiset voivat kokea solariumin hankalaksi vastustaa, vaikka se on heille epäterveellistä. Kysymys kuuluukin: Jos se on palkitsevaa, eikö se voi olla myös addiktoivaa?, psykiatrian professori Bryon Adinoff selvittää.

Solariumin ja auringonpalvonnan suhteen onkin syytä olla varovainen. Tutkimusten mukaan henkilöiden, jotka alle 30-vuotiaina käyvät solariumissa kymmenen kertaa vuodessa, on kahdeksan kertaa suurempi riski sairastua ihosyöpään. Ehkäpä tulevaisuudessa nähdäänkin katkaisuhoitoloita, joissa vieroitetaan eroon solariumeista.

Lähde: MedicalNewsToday

Kilpailut

Uusimmat