Haukottelemisen salaisuus ratkemassa
Uusi teoria siis väittää, että haukotteleminen viilentää aivoja, varsinkin sellaisessa tilanteessa, että ihmistä ympäröivä ilma on viileämpää kuin ihmisen oma lämpötila.
Uusi teoria väittää, että haukotteleminen viilentää aivoja, varsinkin sellaisessa tilanteessa, että ihmistä ympäröivä ilma on viileämpää kuin ihmisen oma lämpötila. Aiemmin on todettu, että haukottelu johtuisi hapenpuutteesta. On myös kerrottu, että empaattiset ihmiset reagoivat helpommin toisen haukotukseen haukottelemalla itse.
Kaikki selkärankaiset haukottelevat ja käytöksellä saattaa olla sosiaalisia merkityksiä ihmisillä, joillakin kädellisillä sekä koirilla, jolloin haukotus niin sanotusti tarttuu kohteesta toiseen. Tutkijat haluavat nyt päästä kaiken alkuun, mistä haukotus oikeasti johtuu. Esimerkiksi monet eläimet haukottelevat, vaikkei ympärillä ole lajin edustajia.
Aiemmin on käynyt ilmi, että lämpötila laskeminen aiheutti haukottelua linnuissa ja rotissa. Tämä vihjaa siitä, että haukotteleminen on fysiologinen - ei sosiaalinen - toiminta.
Tuore tutkimus tehtiin kesän ja talven aikana Tusconissa Arizonassa. Tutkijat valitsivat 160 ulkona kävelevää ihmistä sattumanvaraisesti tutkimukseen. Ihmisille näytettiin ulkona ollessaan 20 haukottelua esittävää kuvaa ja koehenkilöiden piti kertoa, saako kuva heidät haukottelemaan. Ihmiset myös kertoivat, miten paljon he olivat viime yönä nukkuneet ja miten paljon olivat olleet ulkona sinä päivänä. Samalla tutkijat tarkkailivat ilman lämpötilaa ja kosteutta.
Talvisessa kokeessa 80:stä testihenkilöstä 36 haukotteli, kun taas kesällä tehdyssä kokeessa 80:stä ihmisestä vain 19 haukotteli. Ottaen huomioon myös ihmisten unirytmin ja ulkona oleskelun ajan, lämpötila oli ainoa tekijä, joka näytti olevan yhteydessä haukottelutiheyteen. Yhteenvetona voidaan sanoa, että mitä pidempään ihminen oli ulkona talvella, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän haukotteli. Kesästä saatiin päin vastaisia tuloksia.
Tutkimus kärsii kuitenkin myös epäkohdista. Vaikka tutkijat välttivät tutkittuja henkilöitä kokeen aikana, koehenkilöt saattoivat kuitenkin tuntea sen, että heitä seurataan. Normaalissa sosiaalisessa tilanteessa ihminen voi nimittäin estää haukotuksen tulon. Tarvitaan todennäköisesti siis lisää tutkimuksia, joissa asialle saadaan varmuus.
Lähde: Discovery