Suomalainen Iron Sky -elokuva saa ristiriitaista palautetta – lue!

16.02.2012 06:45 - Eeva Rajala

Suomalaisesta natsi-scifi-elokuvasta Iron Sky on tullut kenties suurin keskustelunaihe Berliinin elokuvajuhlilla tänä vuonna.

Iron Sky on scifi-komedia, missä natsit valtaavat maapallon. Joukko natseja pakenee kuuhun toisen maailmansodan jälkeen suunnittelemaan uutta hyökkäystä, ja vuonna 2018 natsisotilas törmääkin amerikkalaiseen astronauttiin. Elokuvassa nähdään myös Yhdysvaltain naispresidentti, joka näyttää merkittävän paljon Alaskan kuvernööriltä Sarah Palinilta. Mukana on myös merivoimien risteilyalus nimeltä USS George W. Bush.

Elokuvasta on mielenkiintoisen ja erilaisen tarinansa vuoksi tullut elokuvajuhlien puhutuin elokuva. Yleensä Berliinissä on totuttu hieman vakavampaan tarinointiin. BBC:n mukaan jotkut ulkomaalaiset toimittajat ovat hehkuttaneet, että Saksa näyttää vihdoin olevan sinut sotahistoriansa kanssa. Paikalliset toimittajat ovat kuitenkin varovaisempia.

- Kuulin, että yleisö on näytöksissä nauranut. Mutta minun näytöksessäni...niin ei tapahtunut, sanoo AP:n toimittaja Kerstin Sopke.

Sodan ja natsien kerrotaan olevan Saksassa edelleen arka aihe. Iron Sky -elokuvaa on pidetty hieman sotaisana, mutta sen komediallinen puoli on saanut kiitosta. Elokuvan tuotantotiimi on myös nostanut esille sen salaliittoteorian, että natseilla oli käynnissä edistyksellinen UFO-projekti toisen maailmansodan aikana.

The Independent -lehden Kaleem Aftab on hehkuttanut elokuvaa. Hänen mukaansa elokuva on ylitsemenevän ja nautittavan kerrontansa kanssa parhautta. The Guardian -lehden Andrew Pulver kuitenkin kuvaili elokuvaa "jättimäiseksi ja kosteaksi mustekalaksi, joka ei ollut niin hauska tai raaka kuin aluksi oletti".

Myös London's Time Out -lehti oli samoilla linjoilla kuvaillen elokuvaa karkeaksi slapstick-komediailotteluksi, mistä puuttui viehätysvoima, nokkeluus ja jännitys.

Toisaalta elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola edelleen kuvailee elokuvaa BBC:n mukaan tyhmäksi vitsiksi. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa huhtikuun alussa. Katso elokuvan traileri alta:

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat