Suomalaistutkija tyrmää ruokaohjelmat: Kuka niitä jaksaa katsoa?

07.03.2012 13:15 - Eeva Rajala

Televisiokanavat tuuttaavat tällä hetkellä kilvan erinäköisiä ruokaohjelmia. Asiantuntija ei kuitenkaan ymmärrä ruokaohjelmien suosiota.

90-luvun Kokkisota aloitti ruokaohjelmien buumin. Näyttää siltä, ettei kyseessä ole mikään ohi menevä trendi, vaan ohjelmat ovat tulleet jäädäkseen. Jos katsoo esimerkiksi tämän päivä televisio-ohjelmia, löytyy sieltä tämän päivän kohdalta Kotikokit, Mitä tänään syötäisiin, Sokkokokki, Arvostele mun illallinen, Suomen Top Chef -finaali, Kotiruokaa Rachel Rayn tapaan, Neljän tähden illallinen ja Market Kitchen.

Turun yliopiston elokuva- ja televisiotieteen dosentti, tutkija Veijo Hietala ihmettelee Voicen haastattelussa, miksi ihmiset haluavat katsoa televisiosta jotain niin perusasiaa kuin ruoanlaittoa.

- Minun täytyy henkilökohtaisesti sanoa, etten ole koskaan ymmärtänyt ruokaohjelmien suosiota. Se on minulle tutkijana äärettömän suuri salaisuus. Se on ihmiskunnan suuria salaisuuksia, joita en ole onnistunut selvittämään. Toivottavasti ennen hautaan menoani pystyn jonkun selityksen keksimään, miksi ihmisiä kiinnostaa katsoa, kun toiset laittavat ruokaa, Hietala näpäyttää.

Hietala on aiemminkin irvaillut ruokaohjelmille. 90-luvulla hän oli kirjoittanut kolumnin, jossa ihmetteli ruokaohjelmien suosiota. Hän oli kirjoittanut kolumniin, että ruoanlaiton seuraaminen on ihan sama, kun seurattaisiin siivoamista läheltä.

- Eikös minulle joku sitten kirjoittanut palautetta, että tällainenkin formaatti on jo Englannissa olemassa, ja tulihan se sitten Suomeenkin. Sekin terä meni pois irvailultani, Hietala naurahtaa.

Pop-kulttuurin tutkija myöntää, ettei itse harrasta ruoanlaittoa missään määrin, joten hänellä on vaikeuksia ymmärtää, miksi joku viitsii katsoa läheltä, kun toiset laittavat ruokaa.

- Mutta lifestyle-ohjelmat ovat muutenkin tällä hetkellä niin kova juttu, niin ruokaohjelmat ovat varmasti osa sitä trendiä. Näyttää siltä, ettei suosio laannu, vaan pikemminkin lisääntyy, Hietala jatkaa.

Hietala uskoo, että ruokaohjelmia tulee loputtomasti uusia, ymmärtää hän niiden suosiota tai ei. Ruokaohjelmat lisääntyvät hänen mukaansa samalla tavalla kuin television kykyohjelmat, joita niitäkin näyttää tulevan koko ajan lisää.

- Itseäni kiinnostaa vain ruoan syöminen, sitä minä mielelläni katsoa, kun valmista ruokaa syödään, Hietala hymähtää.

Kilpailut

Uusimmat