Tämä Hollywood-tähti ei tyrkytä itseään – menestyy silti!

18.10.2012 11:15 - Eeva Rajala

Pohjois-Irlannista kotoisin oleva näyttelijä Liam Neesonia voi ihailla monen syyn vuoksi. Se, että mies omaa lumoavan puheäänen, on vain yksi hänen hyvistä puolistaan. 

Liam Neeson tuntuu olevan ihmisenä ja Hollywood-näyttelijänä yllättävän paljon jalat maassa -tyyppiä. 60-vuotiaan Neesonin olisi helppo mennä vanhempana näyttelijänä ikäkriisin kelkkaan ja pilata ulkonäkönsä leikkauksilla. Toisaalta hän voisi myös pilata uransa kilpailemalla rooleista nuorempien näyttelijöiden kanssa.

Neesonin elokuvaura alkoi 70-luvun lopulla, mutta todellisen ensimmäisen kunnon roolinsa hän teki vuonna 1981 elokuvassa Excalibur. Koko pitkän uransa aikana hän on tehnyt jo peräti 78 elokuvaa. Moni nuori näyttelijä voisi ottaa oppia tältä näyttelijältä siitä, miten pidetään ura ja oma terveys jatkuvana.

Neeson on tunnettu kasvo draamaelokuvissa. On hänet myös nähty toimintaelokuvissa, mutta miehelle itselleen toimintatähteys tuli pienoisena yllätyksenä vanhoilla päivillä. Nyrkkeilijänä aiemmin toiminut Neeson näyttää sopivan toimintatähdeksi kuitenkin täydellisesti. Kun Taken-elokuva ilmestyi vuonna 2008, mies alettiin yleisesti nähdä toimintatähtenä.

- Se oli hyvin yllättävää. Olin yllättynyt ensimmäisen elokuvan menestyksestä. Luulen, että kaikki olivat. Sitten Hollywood alkoi lähetellä minulle toimintaelokuvien käsikirjoituksia. Kehoni sanoi, että ei kai taas, Neeson naurahti taannoin Voicen haastattelussa.

Viimeisin toimintaelokuva on Taken 2, joka jatkaa samaa Taken-elokuvan tarinaa kidnappauksineen ja kostoineen. Elokuva on taattua toimintaa, joskin uransa parhaaseen roolisuoritukseen Neeson ei yllä.

Voin laittaa pääni pantiksi siitä, että etenkin naiset katsovat - ja etenkin kuuntelevat - miestä roolissa kuin roolissa. Hänen hurmaava, samettinen, matala äänensä voi saada jalat alta. Hyvä siis, että allekirjoittanut istui jo haastattelutuolilla, kun Neeson alkoi puhua. Uskoakseni pidin myös pienen ihailevan huokauksen hyvin piilossa.

Vaikka miten hurmaava Liam Neeson onkaan, hänen eteensä ei ole pitkään aikaan tullut suurta roolia. Hänen uransa merkittävämpänä roolina voidaan pitää Oskar Schindleriä elokuvassa Schindlerin lista vuodelta 1993. Siitä on kuitenkin pitkä aika. Kenties Neeson on tarkoituksellakin yrittänyt olla ottamatta suurta roolia itselleen. Jättihän hän muun muassa James Bondin roolin Pierce Brosnanille, kun häntä rooliin kosiskeltiin 90-luvulla. Ehkä Neeson on tyytyväinen menestykseensä tällä hetkellä. Ehkä se suuri rooli hänen elämässään on olla hyvä isä ja hyvä ihminen.

Neeson menetti vaimonsa, näyttelijä Natasha Richardsonin, traagisesti lasketteluonnettomuudessa vuonna 2009. Hän ei puhu tapauksesta paljoakaan, mikä on toki ymmärrettävää. Ei voi edes kuvitella, millainen kolaus vaimon, rakastetun, lasten äidin menettäminen on tehnyt koko perheelle. Tapaus on todennäköisesti muokannut miehestä entistä vahvemman, joka pitää jalkansa maassa entistä tukevammin.

Liam Neeson on myös tietoinen Hollywoodin aiheuttamista paineista, joita näyttelijöille helpostikin tulee. Neeson kuitenkin kiittää onneaan, että toimii miesnäyttelijänä. Hän ei nimittäin olisi mistään hinnasta naisnäyttelijä Hollywoodissa.

- Kun naisnäyttelijä on ylittänyt 35 vuoden rajapyykin, niin sitten... Se on järkyttävää. He tahtovat aina tuoretta lihaa. Miesnäyttelijöiden urat voivat sentään olla vähän pitkäikäisempiä, mutta naisille se on todella julmaa, Neeson pohtii.

Tämän lähes 2-metrisen näyttelijäkomistuksen seuraavia elokuvia ovat trillerielokuvat A Walk Among the Tombstones, Non-Stop ja romanttinen draama The Third Person. Neeson pitää tulevaisuudessa siis sekä miehet että naiset tyytyväisinä.

Kilpailut

Uusimmat