Uutisvuodon törkeää Lippos-vitsiä pahoitellaan – Baba Lybeck häpesi

22.10.2012 07:15 - Eeva Rajala

Katsojat suuttuivat lauantain Uutisvuoto-ohjelman loppukevennyksenä nähdystä Paavo Lipposeen kohdistuneesta herjasta, kertovat iltapäivälehdet. 

Loppukevennyksessä ohjelman juontajana toimiva Baba Lybeck vitsaili, että "Julkisuudesta vetäytyneen Paavo Lipposen elämä ei poikkea normieläkeläisen arjesta." Tämän jälkeen näytettiin videopätkä, missä vanha mies laahustaa näyttämön halki ruskeissa vaipoissa. Yleisradion TV1:n ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen pahoittelee kyseistä ylilyöntiä Iltalehdessä.

- Nyt petti kontrolli pahasti, tämä loppukuva olisi ehdottomasti pitänyt jättää pois. Poliittisessa satiirissa raja on tietysti aina häilyvä, mutta tällä kertaa oman kontrollin olisi pitänyt olla parempi, Vilhunen kertoo lehdessä.

Uutisvuodon tuottaja Jussi Jokelainen on kuitenkin toista mieltä. Jokelaisen mukaan vitsi vain ymmärrettiin väärin.

- Vitsin kärki oli vanhustenhoidon huono tila Suomessa. Siihen me halusimme kiinnittää huomiota ja se oli koko vitsin pointti. Nyt Lipponen vain sattui kuvittamaan tuota ongelmaa. Hänen tilallaan olisi hyvin voinut olla kuka tahansa tunnettu eläkeläinen, Jokelainen sanoo Iltalehdessä.

Ilta-Sanomien mukaan Uutisvuodon juontaja Baba Lybeck olisi esiintynyt lauantain ohjelmassa silminnähden vaivaantuneena ja häpeissään. Lybeck kertoo lehdelle ymmärtäneensä vitsistä loukkaantuneita.

- Olihan se ehdottomasti mauton kuva, ihan hirvittävä. Näin kuvan ensimmäisen kerran nauhoituksissa ja olen tosi pahoillani, että se oli sellainen. Minustakin tuntui pahalta, kun näin kuvan...Surullinen totuus on, että valtava määrä vanhuksia joutuu oikeasti viettämään viimeiset vuotensa juuri tuolla tavalla: Odottaen, että joku tulisi vaihtamaan vaipat, Lybeck kertoo.

Vaikka vitsin tarkoitus oli muistuttaa Suomen vanhustenhoidon puutteista. TV1:n ohjelmapäällikkö Vilhusen mukaan tämän päivän uusintalähetyksestä ohjelman loppu on poistettu. Sen voi kuitenkin katsoa täältä (Yle Areena).

Lähteet: Iltalehti, Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat