Äidin helmoista James Bondiksi - tiesitkö tämän Daniel Craigista?

26.10.2012 17:45 - Eeva Rajala

Daniel Craig tähdittää uransa kolmatta Bond-elokuvaa 007 Skyfall. Jos asiat menevät suunnitelmien mukaan, nähdään Craig vielä monessa Bondissa päätähtenä.

Hieman hörökorvainen Craig syntyi maaliskuussa 44 vuotta sitten. Avioerolapsen vietti teatterimaailmaan ja näyttelijäksi syntyi varhain, sillä jo 6-vuotiaana hänet nähtiin innoissaan koulun näytelmissä. Äiti oli suuri vaikuttaja näyttelijän alkutaipaleella.

Ensimmäinen Craigin näkemä Bond-elokuva oli Roger Mooren tähdittämä vuonna 1973 valmistunut Elä ja anna toisten kuolla. Elokuva oli vaikuttava kokemus nuorelle Craigille, joka oli päässyt katsomaan elokuvaa isänsä kanssa.

16-vuotiaana Craig pääsi National Youth -teatteriin ja muutti Liverpoolista Lontooseen. Teatteri kiersi ahkerasti Euroopassa ja Craig esiintyi muun muassa Espanjassa ja Venäjällä. Hiljalleen Daniel Craig nousi Britannian teatterisuuruuksien tietoisuuteen ja sai lisää mahdollisuuksia ja rooleja.

Elokuvadebyyttinsä Craig teki vuonna 1992 elokuvassa Yksin kaikkia vastaan. Kenties kansainvälistä kuuluisuutta Craig sai maistaa ensimmäisen kerran, kun hän oli Angelina Jolien vastanäyttelijänä Lara Croft: Tomb Raider -elokuvassa vuonna 2001.

Craigin Bond-pestiä saatiin odottaa vielä muutama vuosi ja vuonna 2005 ilmoitettiin, että miehestä tulee järjestyksessään kuudes James Bond -näyttelijä. Ensimmäinen elokuva oli Casino Royale ja toinen Quantum of Solace.

Craig on ensimmäinen vaaleahiuksinen Bond. Craig on muutenkin historiallinen Bond-näyttelijä. Hän on Bond-näyttelijöistä ainoa, joka on syntynyt ensimmäisen Bond-elokuvan jälkeen. Lisäksi hän on ainoa Bond-näyttelijä, joka on syntynyt James Bondin luojan Ian Flemingin kuoleman jälkeen.

Craig on ollut naimisissa kahdesti elämänsä aikana. Ensimmäisen avioliittonsa hän solmi skottinäyttelijätär Fiona Loudonin kanssa, jonka kanssa Craig sai myös lapsen - tällä hetkellä ainokaisensa - tyttären nimeltä Ella. Viime vuonna Craig yllätti kaikki menemällä naimisiin naisystävänsä, näyttelijä Rachel Weiszin kanssa.

Bond-roolien lisäksi Craig on hiljattain nähty myös elokuvissa Cowboys & Aliens, The Girl With The Dragon Tattoo ja Dream House. Seuraavaksi Craig palaa journalisti Mikael Blomkvistin rooliin elokuvassa The Girl Who Played With Fire. Tämän lisäksi tulossa on ainakin kaksi uutta Bond-elokuvaa. Sitä odotellessa Craigin tuorein Bond-elokuva odottaa katsojia teattereissa:

Kilpailut

Uusimmat