Yksinkertainen testi tuo elokuvien katseluun täysin uutta haastetta - läpäiseeko lempielokuvasi?

24.04.2014 13:45 -

Ei ole vieras ilmiö, että elokuvissa naisten roolit ovat toisinaan enemmänkin koristeita. Helpolla testillä saatatkin nähdä lempielokuvasi uusin silmin.

Vuonna 1985 amerikkalainen sarjakuvapiirtäjä Alison Bechdel esitteli sarjakuvassaan testin, jonka avulla voidaan tarkastella elokuvissa esiintyvien naisten roolihahmojen läsnäoloa. Yksinkertainen testi perustuu roolihahmojen  kommunikointiin toistensa kanssa. Testin läpäistäkseen elokuvassa pitää olla ainakin kaksi naishahmoa, joilla on nimi. Naisten tulee myös elokuvan aikana keskustella toisilleen jostain muusta asiasta kuin miehistä.

Kun tarkastelee nykypäivän elokuvia lähemmin Bechdelin testin näkökulmasta, voi huomata, että vain harva suurelokuva läpäisee tämän yksinkertaisen testin. Esimerkiksi elokuvissa Avatar ja koko Lord of the Rings - trilogiassa, naiset eivät keskustele toistensa kanssa niin, että läpäisisivät testin. Yleisesti ottaen jännitys- ja toimintaelokuvat läpäisevät testin helpommin, koska niissä ei ole juurikaan romanttisia kohtauksia. Romanttisten kohtausten puuttuessa naiset keskustelevat keskenään enemmän asioista, jotka eivät liity miehiin.

Vaikka Bechdelin testi ei itsessään kerro mitään elokuvien laadusta tai edes feministisestä sisällöstä, on se kuitenkin helppo tapa alleviivata tasa-arvoisuutta Hollywood-elokuvissa. Nyt jo esimerkiksi Ruotsissa osa teattereista ilmoittaa arvosteluissaan onko elokuva läpäissyt Bechdelin testin.

Alla olevasta linkistä voi katsoa kokoelman elokuvista, jotka ovat läpäisseet testin.

Kerroimme aiemmin myös siitä, kuinka elokuvien katsominen puolison kanssa auttaa parisuhteen ylläpitämisessä. Jutun pääset lukemaan tästä.

Lähde: BuzzFeedPop

Kilpailut

Uusimmat