Fifty Shades of Grey -elokuva on pettymys – kuin eroottinen Kauniit ja rohkeat

11.02.2015 11:00 - Eeva Rajala

Odotettu Fifty Shades of Grey -elokuva rantautuu elokuvateattereihin perjantaina. Voicen toimittajan Eeva Rajalan mukaan elokuvasta olisi voitu tehdä parempi.

Fifty Shades of Grey -elokuva kertoo kirjallisuudenopiskelijasta Anastasia Steelestä, joka tapaa nuoren ja häiritsevän komean yritysjohtajan Christian Greyn. Anastasia ei pysty vastustamaan Greytä, ja Grey haluaa naisen itselleen - tosin omilla ehdoillaan.

Greyllä on suuri salaisuus. Hänellä on outoja eroottisia mieltymyksiä, jotka pönkittävät miehen halua olla kontrollissa kaiken aikaa. Anastasia tutkii näitä uusia, eroottisia mahdollisuuksia, mutta myös sitä, mitä hän oikeasti haluaa suhteelta.

Saippuasarjamaista keskustelua

Fifty Shades of Grey -kirjaa on aikoinaan kritisoitu muun muassa siitä, että teos ei ole kovin hyvin kirjoitettu, vaikka kirjatrilogiaa on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti - Suomessa yli 215 000 kappaletta. Siinä on ajatuksen virtaa sekä lyhyitä ja merkityksettömiäkin lauseita, joiden mukana oleminen ei tuo mitään lisää itse tarinaan. Kirja on myös kuin mikä tahansa eroottinen novelli, joka löytyy kauppojen tai huoltoasemien hyllyiltä.

Tämä valitettavasti näkyy myös elokuvassa, sillä dialogi laahaa tylsästi eteenpäin ja on Kauniit ja rohkeat -sarjan tasoista pohdintaa: miksi et halua että sinua kosketaan, miksi emme puhu toisillemme, en ole se mitä haluat, oletpas, miksi haluat satuttaa, sinä muutat minua ja niin edelleen. On kuin vuoropuheluihin ei olisi satsattu, vaan kaikki paukut olisi käytetty eroottisen lautauksen kasvattamiseen.

Pääosanäyttelijät Dakota Johnson ja Jamie Dornan eivät ole huonon dialogin takana, ja heille voi antaa niin sanotusti puhtaat paperit suorituksestaan. Dornan on komea ja henkeäsalpaavan viilipyttynä koko roolisuorituksensa ajan, aivan kuten Christian Grey menestyskirjassa. Johnsonin roolihenkilö kasvaa kirjan tavoin myös elokuvassa aran tytön alkuasetelmasta seksuaalisia nautintoja vaativaksi naiseksi.

Eroottinen jännite kasvaa

Elokuvan kokonaistunnelmasta pitää kuitenkin kiittää. Suuri, eroottinen lataus on tunnettavissa heti elokuvan alusta. Katsojaa tietenkin kiinnostaa, missä kohtaa päästään tositoimiin ja miten Christian Greyn ja Anastasia Steelen välisen suhteen, riippuvuussuhteen, rakentuminen on toteutettu. Jännite kasvaa elokuvan tapahtumien edetessä ja joka kerta, kun Anastasia pelästyy kuuman komeaa ja kammottavallakin kontrollityylillä esiintyvää herra Greytä.

Katsoja taistelee koko elokuvan ajan kahden ajatuksen kanssa: Onko tarinassa kyse aidosta rakkaudesta vai onko kyse pelkästään sairaan ihmisen sairaalloisesta pakkomielteestä omistaa seksiorja - tai pehmeämmin sanottuna Palvelija.

Seksiäkin elokuvassa nähdään, mutta se ei ole päälle liimattua ja pakonomaisesti esitettyä, niin kuin on valitettavan monessa kotimaisessa elokuvassa. Tässä elokuvassa seksin näyttämiselle ja seksikohtauksille on suuri tilaus, ja kohtaukset on tehty kirjan tunnelmaa mukaillen. Katsojaa kuljetetaan koko ajan syvemmälle ja syvemmälle Christian Greyn sairaalloiseen mieleen ja maailmaan, joka samalla pelottaa ja kiehtoo. Katsoja tosin jää samaan asemaan kuin Anastasia: Katsoja ei koskaan ymmärrä täysin Greytä, eikä välttämättä sen vuoksi kokonaan kyseistä elokuvaakaan.

Lue kirja ennen elokuvaa

Ne, jotka ovat lukeneet Fifty Shades of Grey -kirjan, saavat todennäköisesti enemmän irti myös itse elokuvasta. Kirja kannattaakin olla luettuna, sillä elokuvan kerronta näyttää ihmisille suoraan, miltä roolihenkilöt näyttävät ja miten esimerkiksi musiikilla ja muilla tehosteilla saadaan tunnelmaa aikaan. On kuitenkin aina hyvä tarkastaa teos ensin alkuperäisessä muodossaan ja sitten vasta elokuvaversiona. Kirja avaa paljon enemmän Greyn ja Steelen tunnepuolesta ja suhteen laadusta kuin parin tunnin elokuva.

Pettymyksen elokuvassa tuo dialogin lisäksi se, että lopussa pedataan selvästi tilaa jatko-osille. On harmillisen yleistä lopettaa elokuva täysin kesken ja jättää katsoja ruikuttamaan rannalle ja odottamaan jatko-osaa. Mistä johtuu, ettei elokuvista voida tehdä enää itsenäisiä teoksia, vaikka jatko-osia tulisikin?

Fifty Shades of Grey -elokuva saa ensi-iltansa tulevana perjantaina, ja lippuja on myyty jo yli 16 500. Elokuvasta ei välttämättä tule yhtä suurta ilmiötä kuin kyseisestä kirjasta, mutta ilmiö siitä on kuitenkin tulossa.

Fifty Shades of Grey
Pääosissa: Dakota Johnson, Jamie Dornan
Ensi-ilta: 13.2.2015
Arvosana: 2/5


Lue myös: Fifty Shades of Grey -elokuvan komistus teki yllättävän paljastuksen vartalostaan

Kilpailut

Uusimmat