Arman Alizad ihmettelee pakolaiskeskustelua: "Suomen pitäisi mennä päiväunille"

07.09.2015 15:30 - Eeva Rajala

Iranilaissyntyisen Alizadin mukaan kummankin puolen - sekä pakolaisia vastustavien että heidän vastaanottamista puoltavien - pitäisi pysähtyä ja miettiä hetki.

Suomalaisilla voi olla sellainen käsitys, että pakolaiset haluavat Suomeen sen vuoksi, että he ovat kuulleet, miten hyvin asiat Suomessa ovat. Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelman tuottaja ja juontaja Arman Alizad sanoo, että käsitys on väärä. Suurin osa pakolaisista ei edes tiedä, missä Suomi on. Hän kertoo muun muassa Etelä-Sudanin rajalla Etiopian puolella olevasta pakolaisleiristä, jossa asustaa 50 000 ihmistä.

- Haastattelin lukuisia ihmisiä. Yksikään ei todellakaan tiedä, missä Suomi on, mutta eihän yksikään halua mihinkään muualle kuin takaisin kotiin, Alizad huomauttaa Voicen Iltapäivän haastattelussa.

Suomeen saapuvat "vain pisara meressä"

Kun keneltä tahansa pakolaiselta kysyy, mitkä ovat hänen tulevaisuuden suunnitelmansa, unelmansa tai toiveensa, vastaus on Alizadin mukaan yksinkertainen: Ihmiset toivovat, että sota loppuisi, jotta he voisivat palata takaisin kotiin. Joissain tilanteissa kotia ei edes välttämättä ole. Alizad muistuttaa, että Suomeen tuleva pakolaisvirta on pieni verrattuna koko maailman tilanteeseen.

- Sehän on vain pisara meressä se määrä ihmisiä, jotka tulevat Eurooppaan ja siitä vielä Suomeen. Se on tuhannesosa vielä siitä pisarasta. Nehän ovat suurimmaksi osaksi kriisialueen naapurimaissa pakolaisleireillä. He ovat jumissa siellä. Siellä on oikeasti ihmisiä, joilla on hätä, Alizad jatkaa.

"Suomen pitäisi mennä päiväunille"

Arman Alizad on ihmetellen tarkkaillut, mihin suuntaan pakolaiskeskustelu on edennyt Suomessa. Hän ymmärtää, että realiteetteja ei pidä unohtaa, mutta hänestä pakolaiskeskustelu on lähtenyt käsistä. Alizadin mukaan molempien puolien pitäisi pysähtyä ja miettiä.

- Periaatteessa Suomen pitäisi mennä vain päiväunille, sitten jossain vaiheessa herätä ja keskustella asioista uudestaan. Tuntuu siltä, että asiaa puoltavat kokevat, että asiaa vastustavista kukaan ei halua ketään mihinkään. Asiaa vastustavat puolestaan kokevat, että asiaa puoltavat haluavat kaikki maailman 50 miljoonaa pakolaista Suomeen, Alizad ihmettelee.

Kun ihmisellä on hätä, häntä autetaan

Alizad muistuttaa, ettei asia mene näin. Hän kertoo myös, että pakolaisasia on kaikkia meitä isompi ongelma. Alizad nostaa samalla esille aidon auttamisen ja lähimmäisenrakkauden. Aito auttaminen ja aito rakkaus ovat miehen mielestä täysin pyyteettömiä.

- "En auta sinua sen takia, että autat minua joskus takaisin". Sinulla on kaveri, oli se sitten Seppo, Maija tai Ahmed, mutta hän on nyt tuossa, hän on kaatunut, hänellä on hätä, niin sinä menet auttamaan häntä. Piste. Se on todella yksinkertainen asia, Alizad kuittaa.

Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelman toisen tuotantokauden jaksot alkavat tänään Jimiltä klo 21.00. Sarjassa Alizad muuttaa kymmeneksi päiväksi sellaiseen yhteisöön, heimoon tai ympäristöön, jossa ihmiset elävät täysin länsimaisen kulttuurin ulkopuolella.

Kilpailut

Uusimmat