Kuva: Yle

Tuntemattoman sotilaan ensi-ilta 1955: "Sotilaat itkivät katsomossa"

04.12.2015 10:15 - Reija Saarinen

Ennaltajulkaisemattomassa haastattelussa Åke Lindman muistelee huikeaa ensi-iltaa viime vuosisadalla. Suuret tunteet yllättivät elokuvan näyttelijän ja apulaisohjaajan.

Näyttelijä Åke Lindman menehtyi vuonna 2009 81-vuotiaana. Iskelmän Satu Kotonen löysi arkistoistaan vuonna 2004 tehdyn Lindmanin haastattelun. Tuolloin siitä ajettiin vain osa paikallisradiossa Tampereella. Kotonen haastatteli miestä Etulinjan edessä -elokuvan lehdistönäytöksessä. Tuolloin puheeksi nousi myös legendaarinen Tuntematon sotilas eli elokuva, jossa myös Lindman nähdään sotamies Lehdon roolissa. Näin mies aikanaan kommentoi legendaarista elokuvaa ja siinä mukana oloa.

Miten paljon Lehdon rooli näkyy vielä nykyäänkin elämässäsi?

- Kyllä siitä kuulee paljon. Ihan pari päivää sitten viimeksi. Ei sille mitään voi, olen kuunnellut tätä jo 60 vuotta. Tietysti olen kiitollinen siitä, että minut muistetaan noin positiivisesti, mies toteaa.

Vaikka rooli legendaarinen onkin, ei se ollut sellainen, mitä Lindman itse olisi halunnut näytellä. Hän kun oli saanut tarpeekseen vihaisista miesrooleista.

- Minä tiesin, että olen elokuvassa apulaisohjaajana. Mutta Edvin (Laine) ei kertonut minulle, että minkä roolin saan. Ihan lopussa vasta paljastui, että olen Lehto. Kyllä minä sen arvasin, koska se oli sellainen kova jätkä. Itse en kylläkään olisi sitä roolia halunnut. Olin niin kyllästynyt näihin pahoihin ja koviin tyyppeihin, enkä halunnut enää näytellä niitä. En kuitenkaan voinut sanoa ei.

Ensi-ilta herkisti

Kyseisen elokuvan ensi-illassa nähtiin joukko miehiä, joillle elokuvan tapahtumat olivat täyttä totta. Tunnelma oli salissa hiljainen ja odottava.

- Ne jermut istuivat aivan hiljaa koko näytöksen ajan. Minä ajattelin heti, ettei ne tykkää tästä. Kun elokuva loppui, hiljaisuus jatkui. Sitten kuin tykinlaukauksesta kaikki aploodeerasivat ja itkivät. Siis kymmenet ukot itkivät. Siinä oli syy siihen, että he olivat olleet niin hiljaa. Kyllä se oli liikuttavaa, Lindman kommentoi tuolloin.

Iskelmä, The Voice ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa

Åke Lindman (kuva: AOP)

Katso Tuntematon sotilas Yle Teemalta 6.12., klo 12.10 alkaen

Kilpailut

Uusimmat