Kuva: AOP

Suomalaistähden haaveiden tyly loppu: Tuottaja kuoli kolarissa, salainen nauhoitus katosi

11.12.2015 11:35 - Mikko Räsänen

Iskelmälegenda Markku Arosta olisi voinut tulla kansainvälinen tähti, ellei uskomaton tragedia oli tuhonnut läpimurtosuunnitelmia.

Iskelmälaulaja Markku Aro edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1971 Koivistolaisten kanssa, laululla Tie uuteen päivään. Suomi ei ollut tottunut pärjäämään kilpailuissa, joten Aron kahdeksas sija oli suomalaisittain laskettavissa menestykseksi. Onnistumiseksi on laskettava sekin, että saksalainen huipputuottaja iski silmänsä nuoreen ja komeaan Aroon ja näki hänessä potentiaalia menestymään Saksan valtavilla musiikkimarkkinoilla. 

Iskelmä kertoo, miten Eurooviisuista Suomeen palannut Aro kuuli levy-yhtiönsä Finnlevyn markkinointipäälliköltä Osmo Ruuskaselta, että kuuluisa saksalaistuottaja haluaa Aron Saksaan levyttämään Frank Sinatra -tyyppisiä vahvoja balladeja. 

Yhteistyöstä sovittiin ja Saksasta tuli Suomeen Finnvoxin studiolle komeat, isolla orkesterilla tehdyt taustat lauluun Strangers in the night. Saksassa menestyäkseen piti laulaa saksaksi, joten mukaan oli liitetty demolaulu, josta Aro opetteli sanasta sanaan oikean lausumistavan ja riittävästi opiskeltuaan lauloi lauluraidan. Lopputuloksesta tuli todella upea ja Aro itsekin oli kappaleesta ylpeä.

Nauhoitus laitettiin postiin ja lähetettiin saksalaistuottajalle. Pari viikkoa myöhemmin Aro kyseli Ruuskaselta, onko Saksasta kuulunut mitään. Oli kuulunut, mutta huonoja uutisia. Arosta kiinnostunut saksalaistuottaja oli menehtynyt auto-onnettomuudessa. 

- Sinne jäi Euroopan valloitus. En tiedä, olisiko siitä tullut mitään, mutta kiinnostus oli kova ja myöskin panostus asiaan, Aro kertoo Iskelmällä.

Samassa yhteydessä katosi myös Saksaan lähetetty nauhoitus, eikä Aro itsekään ole kuullut sitä vuoden 1971 jälkeen. Ruuskaseltakaan kopiota ei voi kysellä, sillä hänkin on jo kuollut. Saksalaisen tuottajan nimeä Aro itsekään ei edes tiedä.

- Nauhaa ei varmasti enää löydy mistään. En ole kysellut sen perään, koska mietin, että juna taisi mennä jo. Ruuskasen takataskussa oli kaikki sillä hetkellä.

Lähde: Iskelmä

Lue myös: Kikan kuolemasta 10 vuotta - shokkiviesti tuli minuutteja ennen lavalle menoa

Kilpailut

Uusimmat