Kuva: Bloomberg Quicktake: Now / Zelp /YouTube

Eläinrääkkäystä vai ekoteko? Palkittu "lehmien kasvomaskit" -keksintö herättää keskustelua somessa

30.04.2022 19:15 - Riia Frost

Aloitteleva yritys ja tuotteen kehittäjä Zelp lupaa nettisivuillaan, ettei tuotteesta ole harmia eläimille, eikä sen käyttäminen muuta lehmien käyttäytymistä.

Maailmalla on pitkään puhuttu siitä, miten yksi lehmä tuottaa vuodessa noin 50-100 kiloa ilmastoa haittaavaa metaania. Nämä päästöt johtuvat lehmien märehtimisestä eli toisin sanoen  röyhtäyksistä ja pieruista. Muun muassa YLE, Tekniikan Maailma ja MTK ovat uutisoineet, miten yksi lehmä päästää yhden vuoden aikana yhtä paljon metaania kuin samassa ajassa 10 000 kilometriä ajanut henkilöauto.

Sky News -julkaisun mukaan Lontoon Royal College of Art -yliopiston opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella ilmastonmuutosta ehkäiseviä keksintöjä ja yksi ryhmä keksi kasvomaskin lehmille. Kyseisen keksinnön avulla neutralisoidaan lehmien röyhtäyksistä koituvaa metaania, minkä avulla hidastettaisiin ilmastonlämpenemistä.

Projekti kantaa nimeään Zelp eli Zero Emissions Livestock Project ja onkin nykyään aloitteleva yritys. Zelp jopa lupaa nettisivuillaan, miten lehmien maskien avulla tullaan muun muassa pienentämään meijeriyhtiöiden hiilijalanjälkeä ja maatalouksista tulisi kestävämpiä sekä kannattavampia. Lisäksi Zelp kertoo lehmämaskin olevan kierrätettävää materiaalia.

Kyseinen keksintö oli yksi Terra Carta Design -kilpalun neljästä voittajasta, jotka saivat palkinnon itse tapahtuman suunnittelijoilta Prinssi Charlesilta ja suunnittelija Sir Jony Ivelta. Voittajat saivat palkinnoksi yli 47 000 euroa keksintöjensä jatkokehittelyä varten.

Jo ennen kilpailun voittoa Bloomberg Quicktake: Now -julkaisu kertoi 6. huhtikuuta 2021, että maatalousjätti Cargill alkaa myymään Zelpan kehittämiä lehmien kasvomaskeja auttaakseen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.

Eläinrääkkäyskeskustelut valtasivat somen

Keksintö on herättänyt keskustelua somessa sen suhteen, ovatko lehmien kasvomaskit todellisuudessa eläinrääkkäystä vai tarpeellinen ilmastoteko.

”Jättäkää lehmät rauhaan”, yksi kirjoittaa.

”Tämä on eläinrääkkäystä. Keskittykää siihen, millainen vaikutus ihmisellä on ilmastokriisiin”, toinen toteaa.

”Pääongelmat ovat muun muassa muovi, lentokoneet, rahtilaivat, metsien tuhoaminen ja avokadojen suuri kysyntä. Ja teidän ratkaisunne on lehmien maskit, oikeasti?”, kolmas pohtii.

”Eli syytämmekö nyt täysin lehmiä ilmastonmuutoksesta”, neljäs analysoi.

”Tämä on todella kuvottavaa! Miten julmaa! Miten olisi, jos jättäisitte lehmät rauhaan?” viides kritisoi.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Keksinnön kannattajat ovat puolustaneet lehmien maskeja sosiaalisessa mediassa.

”Tiedättehän, että lehmät on tarkoitettu lypsettäväksi ja syödyksi”, yksi toteaa.

Aiheesta on jopa keskusteltu viime vuonna YouTubessa Bloomberg Quicktake: Now -videon kommenttikentässä.

”Toivottavasti näiden tuotteiden kehittäjät tulevat myös käyttämään näitä 24/7/365 tästä päivästä lähtien. Eläinrääkkäystä”, yksi kirjoitti.

”Tämä on varmasti tyhmin asia, mitä olen ikinä kuullut”, toinen toteaa.

”Tämä ei saisi olla olemassa”, kolmas kirjoittaa.

Zelp ei ole toistaiseksi kommentoineet kyseenalaistavaan kritiikkiin. Zelp kuitenkin lupaa nettisivuillaan, ettei tuotteesta ole harmia eläimille, eikä sen käyttäminen muuta lehmien käyttäytymistä. 

Lisätietoa kyseisestä tuotteesta saat muun muassa katsomalla alla näkyvän videon.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Onko Samm maailman vanhin kissa? Lemmikki saavutti juuri huiman iän

Lue myös: Muistatko Miekka kivessä -tarun? Tarinalla ei saata todellisuudessa olla mitään tekemistä kuningas Arthurin kanssa

Lähteet: Sky News, YLE, MTK, Tekniikan Maailma, ZELP

Kilpailut

Uusimmat