Kuva: Fotolia

Poliisin uusi ase: Nelipyöräinen huumekoira tekee tuloaan

12.05.2016 15:45 - Joose Koskiranta

Tutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka voi haistaa huumeet jopa 400 metrin säteellä.

Yleisesti yhdistämme huumeen etsijät tulleihin, poliiseihin ja heidän huippukoulutettuihin huumekoiriin. Mutta kohta huumekoirat voivat olla historiaa, sillä Pohjois-Teksasin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet elektroniikkayhtio Inficonin kanssa auton, joka haistaa yhtä hyvin kuin nelijalkaiset ystävämme.

Projektin johtaja, professori Guido Verbeck, on viime vuodesta asti kehittänyt kannettavaa ilmanlaadun mittausjärjestelmää, joka pystyy analysoimaan ilmassa lentävät hiukkaset.

Toimii kuin koiran kuono

Tutkijat huomasivat pian, että sähköistä superkuonoa pystyy käyttämään myös huumeiden jäljityksessä. Laite toimii nimittäin sillä tavalla, että se imee pienen osan ilmasta sisäänsä. Sen jälkeen tietokone analysoi sekä vertaa näytettä sen kemiallisten aineiden kirjaston kanssa. Jos tietokone löytää tutun aineen, se voi määrittää, mistä ilma tulee 400 metrin säteellä.

Tutkimusryhmä on koonnut laitteen etelänavalla, missä ilma on erittäin puhdasta, varmistaakseen, että se on mahdollisimman herkkä.

Sähköisessä kuonossa on siis erittäin paljon potentiaalia. Siitä on tehty jopa niin pieni malli, että se mahtuu kaikkiin poliisiautoihin. Sillä on kuitenkin yksi suuri varjopuoli. Laite nimittäin maksaa noin 90 000 euroa, joka on lähes viisi kertaa enemmän kuin mitä yhden huumekoiran kouluttaminen maksaa.

Lue myös: Suomalainen poliisikoirien kouluttaja kertoo työstään: "Erottelemme jyvät akanoista"

Lähde: Tech Insider

Kilpailut

Uusimmat