Kuva: Fotolia

Suomalaismiehen kirjoitus leviää Facebookissa - miksi kaikki ajoivat hätääntyneen papan ohi?

06.06.2016 12:45 - Rea Tallgren

Osku Valtonen pysähtyi auttamaan vanhaa miestä, joka ei saanut nostettua housujaan ylös. Kun hän pysähtyi kuuntelemaan miehen tarinaa, sydämistyi hän todenteolla ja kysyykin nyt, miksi kukaan ei aiemmin pysähtynyt auttamaan.

Turkulainen Osku Valtonen pysäytti autonsa nähtyään risteyksessä vanhan miehen, jonka housut olivat pudonneet kinttuihin. 

"Ajoin auton sivuun ja kävin kysymässä tarviiko pappa jeesiä, jotta saadaan kulkuset pois raittiista ulkoilmasta. Tässä kohtaa huomasin, että pappa oli todella hermostunut, hiestä märkä ja hänen kädet ja jalat tärisivät voimakkaasti. Ensimmäisenä tietona hän sai kakistettua ulos tiedon sairastamastaan Parkinsonin taudista."

Valtosen mukaan miehen toinen käsi oli sotkeutunut henkseleihin selän taakse ja toinen pää henkseleistä oli kietoutunut kiinni rollaattoriin, sitoen toisenkin käden käyttökelvottomaksi.

Sitten Valtonen alkoi selvittää, minne pappa oli matkalla. Hän sai tietoonsa miehen vaimon numeron, ja lopulta kiinni myös kiitollisen vaimon itsensä. Miehelle päätettiin tilata kyyti kotiin hätäkeskuksen kautta. 

"Kyytiä odotellessamme rauhoittelin pappaa käsistä pidellen ja niitä näitä jutustellen. Kävi ilmi, että hän oli taistellut Parkinsonin kanssa 20 vuotta ja asui tätä nykyä hoitokodissa, josta tämä oli toinen "karkumatka" lyhyen ajan sisään. Sanoin ymmärtäväni menohaluja siltä osin, kuin se nyt kaltaiselleni nuorelle miehelle nyt vain onnistui - eihän mulla ole oikeasti käsitystä millainen helvetti maan päällä voi olla 20 vuotta tuollaisen taudin kanssa. Mä sain siitä vain 20 minuutin mittaisen pintaraapaisun tämän herrasmiehen seurassa", Valtonen kirjoittaa. 

Pappa saatiin vihdoin kyytiin. Valtosen mukaan hän sanoi olevansa väsynyt. 

"Surullisinta tilanteessa oli se, että hän oli ehtinyt ennen pysähtymistäni rimpuilla henkseleidensä kanssa jo pidemmän tovin saamatta apua, munat ja perse paljaana vilkasliikenteisen tien laidassa.

Ei välttämättä ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun herra Parkinson on vienyt tältä papalta terveyden lisäksi myös ylpeyden, mutta missä oli kaikkien auttamatta ohi kulkeneiden ihmisten ylpeys?", Valtonen summaa. 

Pääset päivitykseen tästä

Kilpailut

Uusimmat