Kuva: Fotolia

Viiniä maistetaan ravintolassa ennen kuin lasit täytetään kunnolla - yllättääkö syy?

14.07.2016 19:15 - Senni Loikala

Tunnelmalliseen ravintolailtaan voi kuulua myös pullo viiniä. Tarjoilija ei anna juomaa ensin maistettavaksi vain selvittääkseen, pitääkö asiakas sen mausta.

Kun asiakas tilaa ravintolassa pullon viiniä, antaa tarjoilija juomaa hieman maistettavaksi ennen kuin hän täyttää lasin kunnolla. Moni saattaa luulla, että asiakkaalle annetaan tilaisuus arvioida, pitääkö hän kyseisen viinin mausta. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö ja Master of Wine -tittelin haltija Taina Vilkuna.

- Maistamisen tarkoituksena on varmistaa, ettei pullossa ole ollut korkkivikaa. Se on yleisin virhe, joka viinissä voi olla. Myös viinin lämpötilan tulee olla oikea, Vilkuna kertoo.

- Eli viiniä ei maisteta sen takia, että selvitettäisiin, pitääkö asiakas sen mausta. Tilaajalla pitäisi olla tiedossa, mitä hän on tilaamassa.

Punaviini voi olla liian lämmintä

Viinin asiantuntijana Vilkuna käy usein ravintoloissa, jolloin erilaisia viinejä tulee maistettua. Silloin tällöin hän törmää viineihin, joista löytyy huomautettavaa.

- Itse olen esimerkiksi usein huomauttanut, jos punaviini on liian lämmintä. Jos se tulee suoraan keittiöstä, jossa lämpötila on 25 astetta, pyydän tarjoilijalta, että voisiko viinin laittaa jäähtymään hetkeksi, Vilkuna kertoo.

- Korkkivikaisiin viineihin törmään ravintoloissa onneksi melko harvoin. Suomessa viinejä myydään paljon kierrekorkillisissa pulloissa, joissa korkkivian mahdollisuus on huomattavasti pienempi.

"Tarjoilijan pitäisi haistaa korkkia"

Vilkuna toivoo, ettei korkkivian havaitseminen jäisi maksavan asiakkaan vastuulle. Ravintolan henkilökunnan tulisi huolehtia, että viini on kunnossa jo ennen kuin juoma tuodaan pöytään.

- Kun tarjoilija avaa pullon, pitäisi hänen mielestäni haistaa korkkia ja myös maistaa viiniä vähän. Jos henkilökunta tuo asiakkaalle korkkiviallisen pullon, ei se kerro hyvää ammattitaidosta. Korkkiviallinen pullo pitäisi tunnistaa jo ennen, kuin se tuodaan asiakkaalle.

Lue myös: Horoskooppimerkkisi kertoo, mikä viini sinulle sopiii parhaiten - katso

Lue myös: Paljonko lasiin pitäisi kaataa viiniä? Lue yksinkertaiset ohjeet

Lue myös: Auttaa laihtumaan, tekee onnelliseksi - 5 loistavaa syytä juoda lasillinen punaviiniä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat