Kuva: Pöyrööt nettisivusto

Suositun pohjalaissarjakuvan piirtäjä: Vaimolle pohjalainen luonteeni oli kulttuurishokki

09.08.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Pöyrööt-sarjakuvaa kirjoittava ja piirtävä Arttu Seppälä kertoo, että idea sarjakuvaan lähti suomalaisten tietämättömyydesta pohjalaisuutta kohtaan.

Pöyrööt-sarjakuvaa kirjoittava Arttu Seppälä kertoo Radio Novan Marianne Tuominiemelle, että idea pohjalaissarjakuvaan lähti oletuksesta, että suomalaiset tietävät pohjalaisuudesta jo kaiken.

- Löysin itselleni kotkalaisen vaimon, jolle tämä meidän luonteemme oli jostain syystä pienimuotoinen kulttuurishokki. Siitä sitten aukesi omatkin silmät, että me saatamme olla spesiaaliporukkaa, Seppälä naurahtaa.

Pohjalaisilla tunnistettavat ominaispiirteet

Mies kertoo, että Pöyrööt-sarjakuvasta löytyy useita pohjalaisia piirteitä ja myöntää, että stereotypiat saattavat pitää paikkaansa.

- Jotkut väittävät, että pohjalaiset uhoavat ja kehuvat itseään. Mutta me olemme vain ainoa kansa, joka on täynnä realisteja ja tiedämme, kuinka hyviä olemme, mies vitsailee.

- Meidän stereotypia ja ominaispiirteet ovat niin tunnistettavia, että kun kysyy muilta, niin varmasti kaikilta samat piirteet sieltä tulee.

Jalkapalloilu sai jäädä

Seppälä kertoo, kuukausi sitten julkaistiin jo kuudes Pöyrööt -sarjakuvakirja. Myös oheistuotteita yritykseltä löytyy nykyään runsaasti. Seppälä paljastaa, että yrittäjyys ei varsinaisesti ollut entisellä jalkapallonpelaajalla suunnitelmissa. Hän kuitenkin pohtii, että yrittäjyys saattaa olla periytyvää.

- Kun ikää on mittarissa 29 vuotta, niin pitäisi olla parhaat pelivuodet nyt. Olen kuitenkin täysipäiväinen yrittäjä ja jalkapallo on jäänyt taka-alalle.

Seppälän isällä on neljä yritystä ja mies kertoo myös Liisa-vaimonsa olevan hyvin yritteliäs luonne, joten yrittäjäksi siirtyminen tuntui lopulta luonnolliselta.

- Pohjalainen haluaa aina isännöidä. Kaikki pitää tehdä itse, eihän siitä nyt muuten tule mitään, hän nauraa.

Lue myös: Suosikkisarjakuvaan ensimmäistä kertaa lesbopari

Lue myös: Mieskosmetologi meikkaa itsensä sarjakuvien naissankareiden kopioiksi - katso taidonnäytteet

Kilpailut

Uusimmat