Kuva: Fotolia

Huolestuttava ilmiö leviää: Hääpäivää varten laihduttavat voivat sairastua vakavasti

03.08.2016 19:45 - Tiina Svensk

Jokainen haluaa olla hääpäivänään kauneimmillaan. Jotkut ajattelevat sen vaativan myös muutaman kilon karistamista.

Hääpäivä on monille elämän ikimuistoisin ja tärkein päivä. Sen vuoksi päivään panostetaan ajallisesti sekä rahallisesti paljon, ja monet morsiamet kokevat olevansa suurena päivänä kauneimmillaan - joten omaan ulkonäköön kiinnitetään myös huomiota. 

Ilmiö on huolestuttavan yleinen

Usein naiset haluavat myös karistaa ylimääräisiä kiloja ennen hääpäivänsä koittamista. Vaikka itsestään huolehtiminen onkin lähtökohtaisesti vain hyvä asia, kannattaa häädieettiin suhtautua varauksella, muistutetaan She Knowsin artikkelissa. 

Artikkelissa kerrotaan ilmiöstä, joka on niin yleinen naisten joukossa, että se on saanut oman terminsä brideorexia. Sanalla tarkoitetaan syömishäiriötä, jota esiintyy etenkin hääpäiväänsä odottavien naisten joukossa: joskus muutaman kilon laihduttaminen lipsahtaa mahdottoman haavekuvan tavoittelun puolelle, ja siitä tulee pakkomielteistä.

Oireet kannattaa aina ottaa vakavasti

Mistä tietää dieetin sitten menneen äärimmäisyyksiin, ja olisi syytä huolestua? Ensimmäinen merkki syömishäiriöstä on ehdottomuus ruokavalion kanssa. Jos kärsit - tai jos naimisiin menevä ystäväsi kärsii - toistuvista ruuansulatusongelmista tai vatsakivuista, kannattaa kiinnittää huomiota omaan ruokailuun.

Syömishäiriöön sairastumisen riskiä lisää myös se, että usein sairaus kehittyy stressaavan tapahtuman seurauksena. Jos tunnistat itselläsi syösmishäiriön kaltaista käyttäytymistä, kannattaa ehdottomasti puhua ongelmastaan avoimesti - lähipiirin tuki on tilanteessa äärimmäisen tärkeää, muistutetaan artikkelissa.

Lue myös: Piinaako salakavala sairaus läheistäsi? Tunnista syömishäiriön oireet ajoissa

Lue myös: Suomalaistytön pysäyttävä kirjoitus leviää Facebookissa: Syömishäiriö jätti raadolliset jäljet

Lue myös: Hääpäivä kertoo paljon avioliiton kestosta - lue, millaiset häät takavat onnellisen yhteiselon

Lähde: She Knows

Kilpailut

Uusimmat