Kuva: Shutterstock / Twitter

Teinitytön tanssiaismekko herätti valtavan kiistan somessa - epäsovelias vai ei?

02.05.2018 18:15 - Iiro Myllymäki

Nainen oli pukeutunut perinteiseen kiinalaiseen mekkoon, ja nyt häntä syytetään epäkunnioituksesta kiinalaista kulttuuria kohtaan.

Keziah-niminen yhdysvaltalainen lukio-opiskelija ei varmasti osannut aavistaa, millaisen vastaanoton hänen Twitteriin jakamansa tanssiaiskuvat saisivat. Nuori nainen oli päättänyt pukeutua tanssiaisia varten kiinalaiseen perinteiseen cheongsam-mekkoon. Tanssiaiskuvat lähtivät nopeasti leviämään netissä, ja Twitterissä on käyty kiivasta keskustelua siitä, onko länsimaisen valkoisen naisen soveliasta pukeutua kiinalaiseen kulttuuriin kuuluvaan mekkoon.

(kuva: Twitter)

(kuva: Twitter)

Mielipiteet ovat jakautuneet rajusti. Siinä missä jotkut syyttävät Keziahia kulttuurisesta omimisesta ja rasismista, jotkut puolustavat naista ja sanovat, että kyseessä on pelkkä mekko ja asia on saanut liian suuret mittasuhteet. Jeremy Lam -niminen mies on kirjoittanut aiheesta monta twiittiä, joista on tykätty tuhansia kertoja.

”Minun kulttuurini ei ole sinun tanssiaismekkoasi varten”, mies on kirjoittanut twiitissä, jolla on noin 180 000 tykkäystä.

Jeremy Lam perustelee mielipidettään twiiteissä kertomalla mekon historiasta ja siitä, miten se on Kiinassa symboloinut naisten aktivismia ja pyrkimystä tasa-arvoon. Miehen mielestä ei ole soveliasta, että mekko irrotetaan kiinalaisesta kulttuurista länsimaisten ihmisten iloksi. Monet ovat kirjoittaneet samanlaisia kannanottoja Twitterissä.

”Meidän perinteinen mekkomme ei ole tarkoitettu muotikappaleeksi tai tekemään sinusta eksoottisemman näköisen. Tuon mekon takana on pitkä historia, eikä valkoisilla ihmisillä ole sen kanssa mitään tekemistä”, on kommentoitu.

Keziah on saanut myös puolustusta osakseen.

Tämä ei ole loukkaavaa. Sitä ei käytetä tässä pilkkaamismielessä. Ihmisten pitäisi olla loukkaantumatta kaikesta”, on yksi kirjoittanut.

”Olen nähnyt kaikenlaisten ihmisten käyttävän farkkuja, eikä näillä ihmisillä ole mitään tekemistä Länsi-Amerikan kanssa. Minulla ei ole ongelmaa sen kanssa. Onko sinulla?” on myös kommentoitu.

Mekkoa käyttänyt Keziah ei ole perääntynyt mielipiteestään. Hän on kommentoinut mekkokohua uusilla twiiteillä.

”En ymmärrä, miksi kaikki haluavat levittää niin paljon vihaa. Näytän vain rakkauttani kaunista kulttuuria kohtaan, eikä siinä ole mitään väärää. Jatkakaa vain paskanpuhumista. En välitä. Kunnioitan paljon kiinalaista kulttuuria”, Keziah on kirjoittanut.

Nainen sanoo ymmärtävänsä myös häntä kritisoivien ihmisten näkemyksiä, mutta korostaa, ettei ole millään tavalla rasistinen ihminen.

Lue myös: "Kondomimekko" hämmensi Lontoon muotiviikoilla - katso

Lähde: Unilad

Kilpailut

Uusimmat