Kuva: Shutterstock

Avioliitto todellakin muuttaa persoonallisuutta - kuulostaako tutulta?

06.06.2018 14:15 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi miehistä tuli paljon tunnollisempia, kun taas naiset tunsivat itsensä vähemmän ahdistuneiksi.

Niin myötä- kuin vastamäessä -lausahduksen on moni aviopari kuullut liittonsa aikana. Nyt tutkimus on todistanut, että avioliitto todellakin muuttaa puolisoiden persoonallisuutta ensimmäisen häävuoden aikana, kertoo Huffington Post -julkaisu. 

Tutkijat Yhdysvaltojen Georgian yliopistosta selvittivät, miten puolisoiden persoonallisuus muuttuu ensimmäisen aviovuoden aikana. Tutkimuksessa keskityttiin viiteen persoonallisuuden piirteeseen. Puolisojen persoonallisuuden muuttumista selvitettiin muun muassa siltä osin, kuinka sosiaalisia he olivat, kuinka älyllisesti uteliaiksi he tunsivat itsensä, kuinka tunnollisia, yhteistyöhaluisia tai ahdistuneita he olivat. 

Kävi ilmi, että yleensä miehet muuttuivat tunnollisemmiksi mukautuessaan uuteen rooliinsa. Vaimot taas eivät tunteneet itseään niin vihaisiksi tai ahdistuneiksi kuin ennen avioliittoa. 

Toisaalta tutkimuksessa selvisi, että miesten sosiaalisuus väheni papin aamenen jälkeen. Molemmat puolisot muuttuivat myös vähemmän yhteistyöhaluisiksi. Ihmiset halusivat pitää kiinni siis omista mielipiteistään ja teoistaan, eivätkä he olleet niin valmiita kompromisseihin. 

Se, mikä hämmästytti tutkijoita oli, ettei iällä, asemalla tai suhteen pituudella ollut merkitystä persoonallisuuden muuttumiseen. 

- Mielestäni nämä havainnot viittaavat siihen, että naimisiin meneminen on jännittävää aikaa pariskunnille, mutta se on myös sellainen tilanne, jossa voidaan joutua mukautumaan uusiin asioihin kuten asumisjärjestelyihin. Myös keskinäinen riippuvuus puolisoiden välillä sekä avioliiton odotukset voivat selittää persoonallisuuden muuttumisen, kertoo Georgian yliopiston psykologian apulaisprofessori, Justin Lavner. 

Lue myös: Naiset kertovat avoimesti: Minkä takia en halua naimisiin?

Lähde: Huffington Post 

Kilpailut

Uusimmat