Kuva: Shutterstock

Radio Novan juontajat kertovat: ”Kirja, joka teki vaikutuksen”

04.10.2019 15:10 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Radio Novan juontajat esittelevät kuluneen vuoden kirjasatoa, josta löytyy herkkupaloja niin dekkareiden ystäville kuin elämäkertoja ahmivillekin.

Minna Kuukka:

”Luen mieluiten pystyasennossa”

Olen juuri lopettelemassa Emma Puikkosen kirjaa Lupaus, joka kertoo Rinnasta, hänen tyttärestään Seelasta ja veljestään Robertista maailmassa, joka natisee ja aiheuttaa huolta tulevasta. Tartuin kirjaan, koska sain mahdollisuuden haastatella Helsingin Kirjamessuilla kirjan kirjoittajaa.

Olen pitänyt kirjasta todella paljon. Pidin erityisesti siinä käytetystä kielestä. Se on yhtä aikaa kaunista, rikasta ja yksinkertaista. Myös kirjan kuvaama äidinrakkaus koskettaa. Kerrontatapa on hieman poukkoileva. Asiat eivät etene koko ajan kronologisesti, mikä saattaa jonkun mielestä olla häiritsevää. Itse pidin siitäkin. Kirja varmasti toimii etenkin lasten vanhemmille, joita maailman tulevaisuus huolettaa.

Olen lukijana aika ripeä. Mieluiten luen historiallisia romaaneja ja elämäkertoja. Jos kirja on oikein koukuttava, saatan alkaa jopa säännöstellä lukemista, koska en halua kirjan loppuvan. Luen aina vain yhtä kirjaa kerrallaan, mutta hyvän kirjan jälkeen seuraavan pitää olla jo odottamassa. Lukupaikoista suosin sohvaa tai parveketta, mutta luen aina mahdollisimman pystyasennossa. Aamutyöläiselle tulee pötköllään helposti uni, eikä sillä ole mitään tekemistä kirjan kiinnostavuuden kanssa.

Aion seuraavaksi tarttua Anna Perhon kirjoittamaan kirjaan Suorat sanat. Anna antaa kättä pidempää hankalien puheenaiheiden käsittelyyn. Pidän hänen ajatuksistaan ja kielenkäytöstään.

(kuva: Senja Rapila)


Aki Linnanahde:

”Kirjojen tarinat tulevat uniini”

Viimeisin lukemani kirja on Max Seeckin uusin dekkari Uskollinen lukija, joka oli yhtä kova kuin kirjailijan aiempikin tuotanto. Seeck on todella lahjakas tarinankertoja, joka osaa pitää jännityksen mukana kirjan loppuun asti. Tartuin kirjaan, koska olen seurannut Seeckin uraa alusta asti ja tykkään muutenkin dekkareista. Kirja sopii kenelle tahansa dekkareista pitävälle, vaikka isänpäivälahjaksi!

Seuraavana lukuvuorossa on Jari Tervon Loiri..

Usein tarinat tulevat jopa uniini, ja elän niiden mukana vahvasti. Etenkin Ilkka Remeksen kirjat ovat sellaisia, jotka todella pistävät ajattelemaan. Sen vuoksi luen uuden Remeksen aina kaikessa rauhassa jouluna.

Vaikka luen työni puolesta paljon, miellän lukemisen rentouttavaksi ajanvietteeksi. Luen yleensä kirjan tai pari kuukaudessa. Pidän erityisesti dekkareista ja elämäkerroista. Myös Paasilinnan teokset kuuluvat suosikkeihini.

(kuva: Mikko Räsänen)

Niina Backmann:

”Mökillä suorastaan ahmin kirjoja”

Luin juuri Nanna Karalahden Sinä pystyt, joka oli aika helppo ja nopea lukea. Kirja on kiinnostava matka Nannan omaan elämään, aina lapsuudesta tähän hetkeen. Mukana oli myös hyviä niksejä arjen hyvinvointiin sekä treenivinkkejä ja meditaatioharjoituksia. Kirja sopii hyvin jokaiselle, joka haluaa vinkkejä hyvinvoivaan arkeen.

Luin kirjan työni puolesta, sillä haastattelen Nannaa lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla. Tosin olisin ehkä lukenut kirjan muutenkin, sillä aihe itsessään kiinnostaa myös. Luen muutenkin paljon hyvinvointia ja itsensä kehittämistä koskevia kirjoja.

Kotona ja omassa arjessani on haastavaa keskittyä kirjan lukemiseen, mutta työni puolesta luen paljon. Mökki on ehdottomasti paikka, jossa suorastaan ahmin kirjoja. Jos saan arkeni järjestettyä niin, että voin keskittyä rauhassa kirjaan, olen nopea lukija ja haluan lukea mahdollisimman paljon. Luen vuoden aikana kolmesta kuuteen kirjaan, yleensä romaaneja, dekkareita ja self helpiä.

Seuraavaksi aion tutustua Riitta Konttisen kirjoittamaan kirjaan Aino Sibelius.

(kuva: Senja Rapila)

Anssi Honkanen:

”Olen laiska lukija”

Luen parhaillaan Jari Tervon kirjoittamaa Loiri.-kirjaa, joka on mielenkiintoinen läpileikkaus mielestäni Suomen merkittävimmän taiteilijan elämästä.

Kirja on vielä kesken, mutta toistaiseksi vaikuttaa erittäin hyvältä. Mediassa ollut räiskyvä keskustelu kirjan ympärillä lisäsi vain omaa kiinnostustani. Kirja on mukavan monipuolinen, eikä ”likaisissa” yksityiskohdissa ole säästelty. Mielestäni on piristävää, kuinka silottelematonta tarinankerronta kirjassa on.

Vesa-Matti Loiri on varmasti yksi Suomen kiinnostavimmista taiteilijoista, ja olen odottanut hänen elämästään kertovaa kirjaa jo vuosia. Kirja sopii kaikille, jotka ovat seuranneet Loirin elämää ja uraa. Toisaalta kirja toimii, vaikka taiteilijasta ei tietäisi ennakkoon mitään. Tosin näitä tyyppejä löytyy taatusti vain nuoremmasta lukijakunnasta.

Olen laiska lukija ja luen aika vähän muuta kuin ammattikirjallisuutta. Eniten kiinnostavat elämänkerrat ja tietokirjat, joita luen mieluiten sängyssä ennen nukkumaan menoa. Seuraavana vuorossa on Matias Mäenpään ja Anssi Kivirannan teos EXIT. 15 inspiroivaa tositarinaa yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä.

(kuva: Mikko Räsänen)

 Esko Eerikäinen:

”Tartun mieluiten elämäkertoihin”

Emilia Salorannan kirjoittama kirja, Päin punaista, kertoo erittäin avoimesti ja rehellisesti Anne Kukkohovin elämästä. Välillä se oli mielestäni jopa vähän liiankin synkkä. Joka tapauksessa pidin kirjasta todella paljon. Suosittelen sitä kaikille elämäkertakirjoista kiinnostuneille.

Olen nopea lukija ja luen yleensä noin 2-6 kirjaa vuodessa. Tartun mieluiten elämäkertoihin, ja seuraavana lukuvuorossa onkin Vesa-Matti Loirin elämäkerta Loiri..

(kuva: Senja Rapila)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat