Kuva: Shutterstock

Tiede-lehti: Kananmuna sai huonon maineen - todellisuudessa oivallinen ravintopakkaus

27.03.2020 21:45 - Ella Haura

Tutkimusten puutteellisen tulkinnan vuoksi proteiininlähdettä alettiin välttää.

Kananmuna on ravintosisällöltään rikas ja suositusten mukainen, kertoo Tiede. Kartettu herkku sisältää hyvää runsaasti hyvää proteiinia sekä lähes kaikkia vitamiineja, paitsi C-vitamiinia. 

Ruoka-aineelle on kuitenkin kehittynyt ristiriitainen maine, joka alkoi Yhdysvalloissa 1900-luvun puolivälissä. Sydäntutkijat havaitsivat, että eläinrasvan sisältämät tyydyttyneet rasvarapot nostavat kolesterolipitoisuutta veressä ja altistavat sydänvioille. 

Tiede-lehden mukaan terveysvalistajat tekivät kananmunasta syntipukin sen keltuaisen sisältämän suuren kolesterolimäärän takia. Siksi munan syöntiä alettiin välttämään ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin Euroopassa.

Kananmunan kolesterolipitoisuus ei kerro koko totuutta. Todellisuudessa ravinnon sisältämä kolesteroli vaikuttaa veren kolesteroliarvoihin vain hiukan. Olennaisempaa on tarkkailla ruuan sisältämän rasvan laatua. Kananmunankeltuaisen rasvahappokoostumus on täysin nykysuositusten mukainen. 

Nykytutkimusten perusteella ei ole näyttöä siitä, että yksi kananmuna päivässä olisi haitaksi. Niiden syöminen voi jopa pienentää muistisairauksien ja diabeteksen riskiä.

Lue myös: Kuuden ainesosan "taikakakku" syntyy ilman maitoa, munaa ja voita: 'Et voi epäonnistua'

Lue myös: Proteiinipitoinen herkku valmistuu helposti - perusreseptiä voit varioida loputtomiin

Lue myös: Äidin uudet ruokakaappisäännöt saivat muut vanhemmat repeämään riemusta: "Nauroin niin paljon"

Lähde: Tiede

Kilpailut

Uusimmat