Kuva: AOP

Instagram täyttyi mustista ruuduista, kunnes suosittu koiratili teki julkaisunsa - raivo ryöpsähti

02.06.2020 11:45 - Iiro Myllymäki

Rasisminvastaiseen kampanjaan yhdistetty koirakuva sai ankaran tuomion nettikommentoijilta ja tuli lopulta poistetuksi.

Tänä tiistaina Instagram on täyttynyt mustista ruuduista. Kyseessä on tapa osoittaa kunnioitusta Black Lives Matter -ihmisoikeusliikkeelle ja rasisminvastaiselle työlle. Musiikkialan aloitteesta lähtenyt ja sieltä laajemmallekin levinnyt somekampanja seuraa kiivaana käynyttä keskustelua ja protesteja, jotka leimahtivat George Floydin surmasta poliisin väkivaltaisessa käsittelyssä Yhdysvaltojen Minneapolisissa.

Mustien ruutujen julkaisuihin on liitetty aihetunnisteet #blacklivesmatter ja #theshowmustbepaused (”show pitää laittaa tauolle”). Kampanjan tarkoituksena on, että ihmiset eivät julkaisisi mitään muuta tänä päivänä sosiaaliseen mediaan eivätkä edes striimaisi musiikkia, vaan käyttäisivät tämän ajan ottaakseen lisää selvää rasismista ja tavoista tukea rasisminvastaista työtä. Blackout Tuesday -nimellä kulkevasta kampanjasta voit lukea lisää tästä jutusta.

Kun #theshowmustbepaused-aihetunnisteella selaa Instagramin julkaisuja, vastaan tulee pelkkiä mustia ruutuja ja poikkeuksena joissain kuvissa nähdään myös kampanjan hashtagit. Kuvavirrassa yksi kuva kuitenkin erottuu joukosta. Yhdessä kuvaruudussa nimittäin tuijottaa koiran musta naama. Kuva on ladattu Ollydayz-nimiselle Instagram-tilille, jota seuraa yli 38 000 ihmistä. Tilillä jaetaan kuvia Olly-nimisestä mopsista.

Kuvaan on liitetty Blackout Tuesday -kampanjan hashtagit ja myös monia koira-aihetunnisteita. Heti kuvan lataamisen jälkeen kommenttikenttä täyttyi kritiikistä. Monen mielestä on epäsoveliasta, että kampanjan idea rikotaan koirakuvalla.

”Tämän pitäisi olla täysin musta. Tämä on epäkunnioittavaa.”

”Poista tämä.”

”Tiedän, ettei se ole tarkoituksesi, mutta tämä on aika epäkunnioittavaa.”

”Tajuan, että tämä on mopsitili, mutta käyttäisit pelkkää mustaa ruutua.”

Kuva ehti olla Instagramissa reilun puolen tunnin ajan, kunnes se poistettiin. Kuva ehti kerätä kymmenittäin kommentteja. Alta voit katsoa kuvan.

Sittemmin koiratilin ylläpitäjä on pahoitellut julkaisemaansa kuvaa.

"Pyydämme vilpittömästi anteeksi edellistä päivitystämme. Vaikka teemme paljon taustatyötä kaikkia päivityksiämme varten, epäonnistuimme tässä tapauksessa. Tulkitsimme väärin, että tässä päivässä olisi kyse tuen osoittamisesta, kun kyse on solidaarisuudesta. Tämä on päivä muille, eikä päivä meille", päivityksessä kirjoitetaan.

Voit katsoa kyseisen päivityksen alta tai tästä linkistä.

Lue myös: David Guettan tribuutti George Floydille herättää epäuskoa: "Valkoisin tapa reagoida rasismiin"

Lue myös: Lana Del Rey jälleen somemyrskyn keskellä - julkaisi videon ryöstelevästä väkijoukosta

Kilpailut

Uusimmat