Kuva: Youtube

Netflix laittoi ylistetyn dokumenttinsa ilmaisjakeluun - "Kaikkien tulisi nähdä tämä"

09.06.2020 12:45 - Iiro Myllymäki

13. lisäys -dokumentti on noussut esiin rasisminvastaisen liikehdinnän myötä. Elokuvan voi nyt katsoa ilmaiseksi YouTubessa.

Striimauspalvelu Netflix on laittanut 13. lisäys -nimisen dokumenttinsa myös YouTubeen katsottavaksi. Näin ollen sen pääsee katsomaan ilmaiseksi ilman Netflix-tunnuksia. Ava DuVernayn ohjaama, vuonna 2016 julkaistu dokumenttielokuva keskittyy Yhdysvaltojen vankilajärjestelmään ja siihen, miten erityisesti afroamerikkalaisia ihmisiä kriminalisoidaan.

Nimensä dokumentti on saanut Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäyksestä, joka kielsi orjuuden muissa tapauksissa kuin rangaistuksena rikoksista. Dokumentissa haastatellaan tutkijoita, aktivisteja, poliitikkoja ja myös vankilassa olleita.

Dokumentti sai ylistäviä arvioita julkaisunsa yhteydessä, ja se on saanut taas enemmän kiinnostusta osakseen meneillään olevan rasismikeskustelun vuoksi. Mustien kohtaama rasismi on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun valkoihoinen poliisi tappoi George Floydin Yhdysvaltojen Minneapolisissa pitämällä polveaan tämän kurkulla lähes yhdeksän minuutin ajan. Floydin kuolema on nostattanut mielenosoituksia, jotka alkoivat Yhdysvalloista ja ovat levinneet muuallekin maailmaan.

13. lisäys sai Oscar-ehdokkuuden parhaan dokumenttielokuvan kategoriassa, ja se voitti Emmy-palkinnon dokumenttien kategoriassa. Elokuvan julkaisu YouTubessa on ilahduttanut monia, ja leffan YouTube-kommenteissa kehut seuraavat toisiaan.

”Kaikkien tulisi katsoa tämä.”

”Tämä pitäisi näyttää jokaisessa luokkahuoneessa seuraavan vuoden sisällä.”

”Voi kunpa kaikki vain istuisivat alas, lakkaisivat puhumasta ja katsoisivat tämän.”

”Tämä avasi silmäni. Voittoa tavoitteleva vankilasysteemi on kammottava.”

Voit katsoa koko dokumentin alta tai tämän linkin takaa. YouTubessa dokumentissa ei ole valittavissa suomenkielistä tekstitystä.

Lue myös: Star Wars -tähdeltä tunteikas puhe mielenosoituksessa - "En tiedä, onko minulla uraa tämän jälkeen"

Lue myös: Crossfit-pomo julkaisi rasistisen päivityksen, suomalainen kilpailujärjestäjä: "Hyvästi crossfit"

Lue myös: Madonna kulki Black Lives Matter -protestissa kainalosauvojen kanssa - "Kunnia olla paikalla"

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat