Kuva: AOP

TikTokissa leviää huolestuttava video - pätkää piiloteltu jopa kissavideoiden keskelle

08.09.2020 12:15 - Iiro Myllymäki

Nuorten suosimassa somepalvelussa leviää video, jossa mies tekee itsemurhan.

Etenkin lasten ja nuorten suosimassa somepalvelu TikTokissa on lähtenyt leviämään järkyttävä video, jossa mies tekee itsemurhan ampumalla itseään päähän. The Verge -sivusto kirjoittaa, että video on lähtöisin Facebookista ja on sieltä lähtenyt leviämään muihin sosiaalisen median palveluihin. TikTok yrittää nyt estää videon leviämisen. Monet suomalaisetkin ovat kertoneet nähneensä videon sattumalta.

TikTokin edustaja kertoo The Vergelle, että sen järjestelmät automaattisesti havaitsevat palvelun sääntöjä loukkaavan materiaalin. TikTok myös sulkee niitä tilejä, jotka toistuvasti yrittävät videota levittää. Myös monet TikTokin käyttäjät ovat ryhtyneet toimiin suojellakseen ihmisiä videon näkemiseltä. Käyttäjät ovat varoitelleet seuraajiaan jakamalla kuvaa kyseisen videon alusta ja sanomalla, että jos käyttäjät törmäävät kyseiseen kuvaan, kannattaa videon katsominen lopettaa saman tien. Käyttäjät varoittelevat, että videon alussa harmaapartainen mies nähdään istumassa työpöytänsä ääressä.

Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että jotkut käyttäjät ovat piilottaneet itsemurhavideota muiden, viattomilta vaikuttavien videoiden keskelle. Kerrotaan, että videopätkää on editoitu esimerkiksi kissavideoiden sisään.

Videota voi olla vaikea välttää, sillä se on noussut monilla ilman varoituksia TikTok-applikaation pääsivulle, josta videoita selaillaan. Videosta on varoiteltu myös Instagramissa, missä materiaali on niin ikään lähtenyt leviämään.

Daily Mail kirjoittaa, että TikTokissa on nähty monia videoita, joissa nuoret ihmiset kertovat traumatisoituneensa kyseisen itsemurhavideon näkemisestä. Julkaisun mukaan itsemurhan tehneen miehen nimi on lähtenyt trendaamaan erityisesti Australian TikTokissa.

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, voit soittaa Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimeen, joka palvelee 24/7 numerossa 09 2525 0111. 

Lue myös: TikTok koukuttaa käyttäjän ja luo kuplan - yhtiö pyysi anteeksi tummaihoisia syrjivää algoritmia

Lue myös: Naisen kasvoja käytettiin julman TikTok-trendin osana - vetoaa nyt ihmisiä lopettamaan

Lähteet: The Verge, Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat