Kuva: Gutsy Go

Suomalaisnuorten tekemästä kiusaamisvideosta tuli nettihitti - suosio yllätti tekijät täysin

05.02.2021 19:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nuoret olivat kyllästyneet pelkkään puhumiseen ja halusivat tehdäkin jotain vakavan aiheen eteen.

Tammikuun lopulla Facebookissa alkoi leviämään Kiusaamiskoe-video, jossa nuoret teeskentelivät kiusaamistilannetta ja tallensivat piilokameroilla vierestä katsojien reaktiot. Video on kerännyt tähän päivään mennessä satoja tuhansia katselukertoja, tuhansia tykkäyksiä sekä tuhansia jakoja.

Videon tuotannosta on vastannut Gutsy Go Oy -yritys. Yrityksen toimitusjohtaja Aram Aflatuni valoittaa Voice.fi:lle, mikä idea gutsy go -menetelmässä oikein on.

- Gutsy go on menetelmä, jonka suomalaiset nuoret, opettajat ja tarinankertojat ovat kehittäneet viimeisen kolmen vuoden aikana yli viidessätöistä kaupunkikohteessa. Hirveästi puhutaan siitä, että nuoret syrjäytyvät, joten kysymys on, että miksi niin käy? Aflatuni sanoo ja jatkaa:

- Nuoret ovat sanoneet, että haluavat tuntea itsensä tärkeäksi. Ei vasta aikuisena, kun on rahaa ja asunto, vaan nyt. Lähdimme kokeilemaan tätä ajatusta ja nuoret pääsivät ratkaisemaan aikuisten ongelmia - esimerkiksi päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Tulos oli se, että nuoret voivat paremmin, mutta niin myös opettajat.

Nuoret lavastivat koulukiusaamistilanteita ja kuvasivat silminnäkijöiden reaktioita. (kuva: Gutsy Go)

Idea somessa levinneeseen videoon lähti suoraan nuorilta, jotka halusivat tehdäkin jotain asioiden eteen pelkän puhumisen sijasta.

- Kiusaaminen on kestoteema, josta on puhuttu jo vuosia. Viime syksynä kiusaamisesta ilmiönä tuli todella raakaa ja asiaa puitiin Eduskunnassa asti. Nuoret alkoivat miettiä Sipoossa, että nyt riittää pelkkä keskusteleminen, voisiko jotain muutakin tehdä? Nämä teini-ikäiset sitten keksivät idean, että kuvataan lavastettuja kiusaamistilanteita piilokameralla ja katsotaan, miten tilanteisiin puututaan.

- Tästä on olemassa kouluille myös yleinen haaste, jonka monet ovatkin jo ottaneet käyttöön. Ei pelkästään puhuta ongelmista, vaan yritetään myös ratkaista niitä!

Videon järkälemäinen suosio yllätti Aflatunin ja muut tekijät suuresti. Nuoret olivat innoissaan varsinkin siitä, että poliisi halusi käyttää videota koulutusmateriaalina.

- Vaikka tiesimme, että tämä on erilainen kulma koko kiusaamisjuttuun, niin kyllähän se suosio yllätti. Jotkut näyttelijöistä olivat jopa vaihtaneet roolejaan, että jos on kokenut kiusaamista, niin yhtäkkiä esittikin kiusaajaa.

- Videota on nyt katsottu yli 700 000 kertaa ja se on saanut tuhansia jakoja. Varsinkin kommentit olivat hienoja: Siellä oli kommentteja palomiehiltä, kiinteistövälittäjiltä, opettajilta ja vaikka keneltä, joka halusivat jakaa videota. Samalla monet pystyivät samaistumaan tilanteeseen. Poliisikin kysyi, että saako videota käyttää koulutustilaisuudessa ja tietenkin annoimme luvan. Tuosta varsinkin nuoret olivat innoissaan.

Kiusaamiskoe-videon näet alta. Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: 8-vuotias tyttö kirjoitti kirjeen kiusaajilleen: 'Olen kaunis, enkä välitä painostani'

Lue myös: Entiselle työnantajalleni: ”Täytit työpaikkakiusaajan kriteerit”

Kilpailut

Uusimmat