Kuva: Fotolia

Parvekegrillausta ei käytännössä voi kieltää - muista kuitenkin ottaa naapurit huomioon

13.05.2021 15:15 - Roy Kokkonen

Parvekegrillaus jakaa mielipiteet. Laki ei sitä kuitenkaan kiellä, eivätkä taloyhtiön järjestyssäännötkään käytännössä voi grillaamista estää. Naapurisopua kannattaa kuitenkin vaalia.

Kesäinen sää on saapunut Suomeen ja sen kunniaksi moni aloittaa grillikauden. Koronan vuoksi moni viettää tavallista enemmän aikaa kotona, jonka takia on tärkeää huomioida myös muut naapurit, varsinkin jos grillaa parvekkeella.

Tulta käsiteltäessä erityisen tärkeää on muistaa paloturvallisuuteen liittyvät varotoimet, muistuttaa Kiinteistöliitto.

– Naapurin parvekkeelta tai terassilta kantautuvat grillinkäryt, musiikki ja kovaääninen keskustelu saattavat ärsyttää taloyhtiössä. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiössä olisi mietitty yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää huomioidakseen naapureita, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Pynnösen mukaan normaalia asumista ja siihen kuuluvaa toimintaa ei voida rajoittaa taloyhtiön järjestyssäännöillä.

– Parvekkeella grillaaminen on osa normaalia asumista, kunhan sillä ei aiheuteta esimerkiksi tulipalon vaaraa. Sen vuoksi emme suosittele grillauksen kieltämistä, Pynnönen toteaa.

Saako parvekkeella ylipäätään grillata?

Riippuu taloyhtiöiden järjestyssäännöistä, onko parvekegrillaus sallittu. Joissakin taloyhtiöissä grillaus parvekkeella on yksiselitteisesti kielletty. Järjestysmääräyksen rikkomisesta huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi asunto-osakeyhtiölain perusteella.

Kiinteistöliiton mukaan hallintaanottoa ei voida kuitenkaan tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Pynnönen sanoo.

Eli vaikka grillauskieltoa rikkoisi, siitä ei voida määrätä seurauksia.

Vaikka grillaamista ei käytännössä voida kieltää, kannattaa naapurisopua silti vaalia. Eritoten paloturvallisuudesta ei saa tinkiä. Grilli tulee pitää riittävän etäisyyden päässä syttyvistä materiaaleista, kuten puisista rakenteista niin kauan, että se on jäähtynyt.

Lue myös: Kutsu ystävät koolle! Herkullinen grillibuffet syntyy pienellä vaivalla

Lue myös: Täytetyt paprikat ovat kesäinen grillihitti - katso helppo ohje

Kilpailut

Uusimmat