Kuva: Shutterstock

Nyt myrskyää! Tuhovoimaiset tuulet ja rankat sateet piiskaavat Suomea - merellä puhurit jo 33 m/s

22.10.2021 13:15 - Roy Kokkonen

Forecan mukaan luvassa on runsaasti rankkoja vesisateita, lunta ja myrskypuuskia. Ilmatieteen laitos varoittaa merenkulkijoita ja autoilijoita tuulesta, sateesta ja merenpinnan noususta.

Euroopassa tuhoja tehnyt myrsky on saapunut Suomeen. Suomen, Ruotsin ja Norjan yllä on laaja matalapaineen keskus, jonka syvä osakeskus liikkuu perjantaina maan etelä- ja keskiosan yli itää kohti, kertoo Foreca.

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta tuulesta ja sateista. Myös merivesi voi paikoin nousta korkealle. Ajokeli huononee perjantain mittaan. Ajantasaiset varoitukset voi tarkistaa täältä.

– Matalapaineen keskus aiheuttaa Suomenlahdelle länsimyrskyä ja lähes koko Suomeen voimakkaita tuulia. Tuuli on voimakkaimmillaan perjantaina aamusta iltapäivään asti ja heikkenee illalla, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Myrskypuuskiksi lasketaan vähintään 21 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet. Niitä on mitattu paikoin myös mantereella. Kovimpia tuulia on koettu Salon Kiikalan lentokentällä 22 m/s, Espoon Tapiolassa 21,8 m/s ja Helsingin Kumpulassa 21,7 m/s.

Forecan mukaan voimakkain keskituuli mitattiin perjantaina kello 11:45 mennessä Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla, 24,7 m/s. Kovin puuska merellä on ollut Kotkan Haapasaaren havaintopaikalla, 33,3 m/s.

Suomenlahden merivartiosto kertoo Twitterissä, että vesi on jo ennustuksia korkeammalla. Aiemmin merenpinnan ennustettiin nousevan ja laskevan metrin verran vuorokauden aikana. Irtonaisia esineitä on huuhtautunut mereen. Veneilijöitä kehotetaan tarkkaan tähystykseen ja erityiseen varovaisuuteen etenkin pimeällä.

Lue myös: Älytön villitys leviää! Ihmiset riskeeraavat henkensä ottaessaan selfieitä hirmumyrskyn lähellä

Lähteet: Foreca, Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat