Kuva: AOP

Venäjä määritteli Metan äärijärjestöksi - Instagramin ja Facebookin käyttö kiellettiin

22.03.2022 08:45 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Moskovan tuomioistuimen mukaan Meta on äärijärjestö.

Venäjän tuomioistuin on kieltänyt Facebookin ja Instagramin käytön Venäjällä. Sen mukaan Meta on äärimmäinen liike.

Pääsyä Facebookiin ja Instagramiin on rajoitettu maassa jo aiemmin tässä kuussa. Rajoitukset astuivat voimaan sen jälkeen, kun Meta ilmoitti höllentävänsä vihapuhekäytäntöjään Venäjän sotilaita ja presidentti Vladimir Putinia kohtaan Ukrainan sotaan liittyen. Meta kuitenkin ilmoitti myöhemmin, että höllennetyt säännöt koskevat vain niitä päivityksiä, jotka tehdään Ukrainan rajojen sisäpuolella.

Moskovan tuomioistuimen mukaan niin Facebookia kuin Instagramiakin hyödynnetään laajalti Venäjää vastaan "ääriliikkeiden kannattajien" toimesta. Metan omistamaa viestipalvelu WhatsAppia ei kielletty lailla, sillä sen todetaan olevan viestipalvelu, eikä sitä hyödynnetä tiedonlähteenä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Meta luo "vaihtoehtoista todellisuutta", jossa luodaan vihaa venäläisiä kohtaan.

- Meta-yhtiön toimet ovat kohdistettu suoraan Venäjää ja sen asevoimia vastaan, FSB:n edustaja, Igor Kovalevsky lausui tuomioistuimessa Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tass:n mukaan.

Venäjän syyttäjät kertoivat oikeudessa, etteivät he aio laskuttaa Venäjän kansalaisia tai yrityksiä, jotka ovat päässeet käyttämään kiellettyjä alustoja. Sadat tuhannet venäläiset ovat hyödyntäneet VPN-yhteyksiä kiertääkseen alustoja koskevat kiellot

- Yksittäisten henkilöiden ja henkilöiden ei tule katsoa osallistuvan ääriliikkeiden toimintaan, vaikka nämä käyttäisivät Metan palveluja, Kovalevsky kommentoi.

- Yksilöitä ei estetä lailla käyttämästä Metan palveluita, hän jatkoi.

Ei kuitenkaan ole selvää, voidaanko Metan palveluissa mainostavien yritysten katsoa rahoittavan ääriliikkeen toimintaa.

Uutistoimiston Tass:n mukaan Metan asianajajana toimineen Victoria Shaginan mukaan Meta vastustaa kaikenlaista venäläisvihaa eikä ole ääriliike.

The Guardian -lehden mukaan Metan leimaaminen äärijärjestöksi on osa Venäjän toimia vaimentaa protestoijia, itsenäisiä uutismedioita sekä ulkomaisia sosiaalisen median palveluita.

Aiemmin tässä kuussa Venäjän parlamentti asetti lain, jonka mukaan tarkoituksellisesta valeuutisten jakamisesta Venäjän asevoimiin liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen.

Lue myös: Netflix lakkaa näkymästä Venäjällä - keskeytti jo aiemmin useiden venäläissarjojensa kuvaukset

Lue myös: HS: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, onko Suomessa syytä pelätä? Presidentti Sauli Niinistö kommentoi

Lue myös: Myös Bafta-gaalassa näytettiin keskisormea Putinille - asialla Rebel Wilson

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat