Kuva: Shutterstock

WWF: Kyllä juustossa löytyy... nimittäin apu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

27.03.2022 09:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Suomalaisille tutulla leivänpäällisellä voi olla suuremmat ilmastovaikutukset kuin lihatuotteilla.

"Kyllä juu, juu, juustossa löytyy..." lauloi artisti Kisu 1970-luvulla. 50 vuotta myöhemmin juustosta löytyy työkaluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n artikkelin mukaan juuston kuluttamisen vähentäminen on merkittävä ilmastoteko. Noin viidennes suomalaisen ruokavalion ilmastovaikutuksista johtuu nimenomaan maitotuotteista, joista erityisesti juuston kulutus on kasvanut. Sen kulutus on kasvanut kahden vuosikymmenen aikana 50 prosenttia. Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2020 juustoa noin 25 kiloa henkeä kohden.

Juuston valmistukseen tarvitaan runsaasti maitoa. Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa, joka tulee metaania tuottavista märehtijöistä. Metaani taas on kasvihuonekaasu. Tämän lisäksi WWF muistuttaa, että myös eläimille syötettävän rehun tuotannolla on ympäristövaikutuksia.

Joissakin tapauksissa juuston ilmastovaikutukset voivat siis olla suurempia kuin lihatuotteiden.

WWF:n mukaan juustosta ei tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua, vaan herkun voi siirtää esimerkiksi juhlahetkiin. Tämä olisi myös terveyden kannalta hyväksi. Juusto sisältää runsaasti kovaa rasvaa, ja ne ovatkin suomalaisten suurin kovan rasvan lähde.

Arkena juustoa voi korvata esimerkiksi erilaisilla kasvitahnoilla ja tuoreilla kasviksilla. WWF kertoo erilaisten kasvitahnojen sisältävän juuston tavoin runsaasti energiaa ja proteiinia, joten ne ovat oiva lisä päivittäiseen ruokavalioon.

Mikäli erilaiset tahnat eivät maistu, voi leivän päällä kokeilla myös kasvipohjaisia juustovalmisteita. WWF:n juuston kulutuksen vähentämistä käsittelevässä artikkelissa vinkataan, että kasvipohjaiset tuorejuustot ovat joidenkin kuluttajien mielestä miellyttävämpiä kuin maitopohjaiset vastaavat tuotteet.

Myös juuston alla olevaan leipään kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvänmakuinen leipä maistuu mainiosti ilman juustosiivuakin. Makumieltymykset myös muuttuvat nopeasti ja makuaisti tottuu myös juustottomuuteen pian. Muutokselle täytyy vain antaa aikaa.

Hyvien ympäristö- ja terveysvaikutusten lisäksi ratkeaa myös ikuisuuskysymys: kuuluuko juusto päälle vai alle? Juusto ei kuulu leivälle.

Lue myös: Muovimukit, rahkapurkit, kirsikkatomaattirasiat... - moni tuttu muovituote laitetaan pian pannaan

Lue myös: Aloita taistelu ilmastonmuutosta vastaan kotisohvalta - kokosimme katseluvinkit

Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani

Lähde: WWF

Kilpailut

Uusimmat