Kuva: Shutterstock

Varo paljain silmin katsomista - tilaisuus nähdä ilmiö, jonka kaltainen ei lähivuosina toistu

18.10.2022 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Auringon säteily voi vahingoittaa silmiä pimennyksestä huolimatta.

Ensi viikolla, tarkalleen tiistaina 25. lokakuuta on jälleen mahdollisuus nähdä kuun peittävän hetkellisesti auringon eli auringonpimennys.

Täydellinen pimentyminen ei kuitenkaan ole tällä kertaa kyseessä, sillä sellainen toistuu samalla paikkakunnalla Tähtitietellisen yhdistyksen, Ursan mukaan vain noin kerran 400 vuodessa. Nyt nähtävä pimennys on kuitenkin pohjoisessa Suomessa lähes 70 prosenttia, jollaista ei sitäkään läheskään joka vuosi kohdalle osu.

Pohjoisessa pimennys on suurempi kuin lännessä ja etelässä. Esimerkiksi Maarianhaminassa jäädään huomattavasti pienempään lukuun, 59 prosenttiin. Auringonpimennyksiä on tiedossa tulevinakin vuosina, mutta ne eivät yllä yhtä suuriksi kuin nyt. Esimerkiksi MTV uutisoi, että vuonna 2025 on myös tarjolla auringonpimennystä, mutta se jää pienemmäksi kuin nyt nähtävä. Seuraava täydellinen auringonpimennys nähdään Suomessa Ursan mukaan vasta vuonna 2126.

Auringonpimennystä tarkkailtaessa on syytä muistaa, ettei aurinkoon pidä suoraan katsoa paljain silmin, sillä auringon säteily on pimennyksestä huolimatta haitaksi silmille.

Lue myös: Kuussa voi pian katsella Netflixiä ja lähettää WhatsApp-viestejä

Lähteet: Ursa, MTV

Kilpailut

Uusimmat