Kuva: SHUTTERSTOCK

Helsingin poliisilta painava muistutus ilotulitteista - kolmasosa vammautuneista lapsia

30.12.2023 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Helsingin poliisi julkaisi TikTok-tilillään videon, jossa HYKS Silmäklinikalta kerrottaa ilotulitteiden aiheuttamista vammoista.

Vaikka ilotulitteiden vaaroista muistutetaan vuosittain, aiheuttavat ne joka vuosi silmävammoja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, mutta myös katsojien kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille. 

Helsingin poliisi muistuttaa TikTok-videollaan ilotulitteiden vaaroista. Videolla Helsingin poliisin konstaapeli Holopainen haastattelee HYKS Silmäklinikan asiantuntijaa. 

Videolla kerrotaan ilotulitteiden aiheuttavan erityisesti ruhjevammoja kuten silmän tärähdyksiä, joiden seurauksena silmän sisään vuotaan verta ja pintanaarmuja. Huonoimmissa tapauksissa silmä voi myös puhjeta. 

– Ylivoimaisesti tärkeintä on käyttää suojalaseja, riippumatta siitä onko itse se, joka sen ilotulitteen sytyttää, ja sehän on lain mukaankin pakollista. Melkein puolet vammoista tulee ohikulkijoille ja niille, jotka ulkona seuraavat ilotulitusta. Jos ei ole siellä ikkunan takana, niin sitte suojalasit nenälle. Erityisesti lapsille, joita on kolmasosa vammautuneista. Yleensä he eivät ole itse niitä ilotulitteita käsitelleet, videolla muistutetaan. 

– Hankalimpia palovammoja on jouduttu hoitamaan 2–3 vuotta, tekemään suurimmillaan kymmenenkin leikkausta, siitä huolimatta silmän näkö on jäänyt niin alhaiseksi, että näkö ei riitä ammattimaiseen ajokorttiin.

Videon lopussa HYKS Silmäklinikalta muistutetaan sytyttämään ilotulite niin, että se on vakaasti tuettu. Ilotulitetta ei myöskään tule pitää lähietäisyydellä ja sytyttämiseen tulee käyttää sytytyskeppiä. Myöskään sellaista ilotulitetta, joka jää laukeamatta, ei tule ikinä mennä sytytyttämään uudelleen. 

@helsinkipoliisi

Muista käyttää suojalaseja uutenavuotena, jos haluat nähdä myös ensi vuonna! 🎇 ps. Raketit on 🔞 #poliisi #uusivuosi

♬ Paradise - Metrow Ar

Jos video ei näy, katso se täältä

Lue myös: Ilotulitteiden käyttö kiellettiin Helsingissä 17 alueella

Kilpailut

Uusimmat