Kuva: Shutterstock

2024 voi olla vielä kuumempi kuin ennätyksellisen kuuma 2023: "Esimakua katastrofaalisesta tulevaisuudesta"

17.01.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vuosi 2024 on lähes varmasti vähintään viiden kaikista kuumimman vuoden joukossa.

2023 jäi historiaan ikävästä tosiasiasta, se oli koko mittaushistorian kuumin vuosi. 

Pahempaa on kuitenkin tulossa, sillä maailman suurimmat ilmastoa tutkivat laitokset Copernicus, Noaa ja WMO uskovat olevan hyvin todennäköistä, että vuodesta 2024 tulee vielä edellistäkin kuumempi.

Edellinen kuumuusennätys oli voimassa vuodelta 2016, mutta 2023 rikkoi sen ylivoimaisesti. Kuumuusennätys ylittyy Noaan mukaan tänä vuonna 30 prosentin todennäköisyydellä. Viiden kaikkien aikojen kuumimman vuoden joukkoon 2024 näyttäisi menevän lähes varmasti, sillä sille Noaa antaa jopa 99 prosentin todennäköisyyden.

Suomessa voi olla hankala ajatella, millaista tuhoa esimerkiksi superhelteet tekevät. Ympäri maailmaa helleaaltoihin viime vuonnakin kuoli ihmisiä ja kuumuuden seurauksena syttyi useita mittavia metsäpaloja, jotka tuhosivat luontoa ja omaisuutta. YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo WMO:n tiedotteessa, että luonnonkatastrofit ja ääriolosuhteet tulevat jatkumaan aina vain pahempina, jos ilmastonmuutoksen hidastamisessa ei onnistuta. 

- Vuosi 2023 oli vain esimakua katastrofaalisesta tulevaisuudesta, joka odottaa, jos emme toimi nyt, Guterres kommentoi.

Pariisin ilmastosopimuksessa asetettu tavoite ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen näyttää olevan jo kiireellisempi kuin välttämättä ajateltiinkaan. Copernicuksen mukaan jo viime vuosi oli 1,48 astetta esiteollista lämpimämpi ja on suuri todennäköisyys, että tänä vuonna 1,5 astetta ylittyy.

Guterres painottaa, että myöhäistä ei ole, mutta toimia on tehtävä nyt, sillä kiire alkaa olla kova.

- Voimme vieläkin välttää pahimman ilmastokatastrofin, mutta vain jos toimimme nyt kunnianhimoisesti rajoittaaksemme lämpötilan nousun 1,5 asteeseen ja teemme ilmastolle oikeutta.

Lue myös: Syyskuu oli lämpimin 180 vuoteen

Lue myös: Sulavista jäätiköistä löytyy nyt tuntemattomia muinaisia viruksia, jotka voivat levitä myös ihmisiin

Lähteet: Copernicus, Noaa, WMO

Kilpailut

Uusimmat