Kuva: VR Group

VR asentaa tärkeän lisän kaikkiin kaukojuniin

24.01.2024 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tärkeästä lisäyksestä voi olla merkittävä apu sairaskohtauksen sattuessa.

Kaikista VR:n kaukoliikenteen IC- ja Pendolino-junista löytyy jatkossa defibrillaattori. Defibrillaattori mahdollistaa nopean avun sydänpysähdyksessä. Sydäniskuri on löytynyt aiemmin vain yöjunista, kiskobusseista sekä Helsingin ja Tampereen rautatieasemilta. Tarkoituksena on saada laitteet asennettua juniin maaliskuun loppuun mennessä.

Uudet defibrillaattorit asennetaan InterCity-junissa palveluvaunuun ja Pendolinoissa ravintolavaunuun. Junan henkilökunta koulutetaan laitteiden käyttöön, mutta myös kuka tahansa sydäniskuria tarvitseva voi käyttää laitetta. Laite neuvoo käyttäjää ja tunnistaa käyttäjän puolesta, tarvitseeko autettava defibrillaattorin iskua.

”Olemme vastuullinen toimija ja näiden turvalaitteiden hankkiminen on meille tärkeää. Matkustajamäärämme ovat kasvaneet viime vuosina tasaisesti ja lisäksi defibrillaattoreiden tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet entisestään. Nyt on hyvä hetki tuoda laitteet kaikkien saataville kaukoliikenteen juniin”, kertoo kaukoliikenteen johtaja Piia Tyynilä.

VR:n kaukoliikenteen junista löytyy jatkossa sydäniskuri. (kuva: VR Yhtymä)

Defibrillaattoreita vaativat tilanteet harvinaisia

VR kertoo, että kaukoliikenteen junissa tehdään kuukausittain keskimäärin yli miljoona matkaa. Defibrillaattoreiden lisäksi junista löytyy myös ensiapulaukku, joka sisältää esimerkiksi sidontatarvikkeita, laastareita, puhdistuspyyhkeitä, kiristyssiteen ja elvytysmaskeja. Sairaskohtauksia tapahtuu vuosittain jonkin verran, mutta useimmiten tapauksissa selvitään ensiaputoimenpiteillä. Dedefibrillaattoria vaativia tilanteita sattuu todella harvoin.

”Konduktöörimme ovat saaneet kattavan ensiapukoulutuksen. Sairauskohtauksen sattuessa junassa konduktööri soittaa hätänumeroon ja sopii yhteistyössä viranomaisten kanssa sijainnin, johon avun saa nopeimmin paikalle. Junahenkilökuntamme voi myös tarvittaessa kuuluttaa kyydissä matkustavia lääkäreitä tai hoitoalan ammattilaisia paikalle”, Tyynilä sanoo.

Lue myös: MobilePayn uusi versio toi mukanaan kaivatun ominaisuuden - katso mikä kaikki muuttui

Lue myös: Lakko laajenee - myös lentoliikenne pysähtyy Suomessa kokonaan

Lue myös: Mielenterveysongelmat veivät yli 100 000 suomalaista sairauslomalle vuonna 2023

Lähde: VR

Kilpailut

Uusimmat