Kuva: Shutterstock

Pääsiäisliikenteessä yksi vahinko on muita yleisempi - Ifin tilastojen mukaan suuri nousu vuodessa

22.03.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Varautumisessa olennaista on pitää riittävä turvaväli.

If-vakuutuksen tiedotteen mukaan vuosien 2019-2023 vahinkotilastojen perusteella viikoilla 14-16, eli pääsiäisen ympärillä sattuu eniten lasivahinkoja. Tämä johtuu siitä, että liikennettä on paljon, jollon hiekoitussora sekä irtonastat rapisevat sulaneilta teiltä tuulilaseihin. 

Ifin tilastoissa lasivahingot ovat lisääntyneet 25 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Viime vuonna If korvasi lähes 35 000 yksityisasiakkaan lasivahingot.

- Nykyaikaiset tuulilasit ovat aiempaa kaarevampia, ohuempia ja kevyempiä, joten lasi halkeaa todennäköisemmin jo pienemmästä iskemästä. Lisäksi tuulilasien pinta-ala on kasvanut, renkaat ovat takavuosia leveämpiä eikä autoissa yleensä enää ole roiskeläppiä, kertoo ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius If-vakuutuksen tiedotteessa.

Yksi selkeä keino, jolla voi ehkäistä lasivahinkoja, on turvavälin pitäminen.

- Myös teiden heikentynyt kunto lisää vahinkoja. Varautumisessa olennaista on pitää riittävää turvaväliä. Ohittaessa olisi kohteliasta jättää reilusti väliä ohitettavaan autoon, jotta ei lennätä sen tuulilasiin esimerkiksi moottoritien keskikaistalta palatessaan hiekoituskiviä tai irronneita nastoja, Roselius kommentoi. 

(kuva: Shutterstock)

Ifin korvaamista lasivahingoista yli puolet hoituu lasin korjauksella, mutta toisinaan koko lasi joudutaan vaihtamaan. Hintaa lasin vaihdolle tulee yleensä reilut 700 euroa, uusissa autoissa jopa toista tuhatta euroa. 

– Uudemmissa autoissa tuulilasin vaihdossa lisäkustannuksia voi tulla esimerkiksi lasiin kiinnitettyjen anturien uudelleenkalibroinnista. Automerkistä riippuen tuulilasin vaihdon hinta onkin noussut kuluneen viiden vuoden aikana jopa 35 prosenttia, kertoo Roselius.

Jos tuulilasissa havaitaan halkeama tai kiveniskemä, kannattaa toimia nopeasti. Tällöin särö voidaan usein vielä korjata, eikä koko lasia tarvitse vaihtaa. Iskemäkohta kannattaa suojata heti esimerkiksi läpinäkyvällä teipillä, jolloin siihen ei pääse likaa.

Lue myös: Poliisi teki huolestuttavan havainnon kuljettajien matkapuhelinten käytöstä

Lue myös: Suomalaisten käyttäytyminen ratissa on hälyttävällä tasolla - erityisesti 3 vaaratekijää korostuu

Lue myös: Arkinen näky liikenteessä pelottaa monia, selviää Liikenneturvan kyselystä

Lähde: If

Kilpailut

Uusimmat