Kuva: Shutterstock

Liikenteessä vaanii pian erityisen korkea eläintörmäysten riski - varo ainakin näillä alueilla

27.04.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Metsäkauriit lähtevät talven jälkeen tutkimaan reviiriään.

Riski törmätä liikenteessä kauriiseen on pian mahdollisesti korkeimmillaan koko vuonna. Viime vuoden tilastoissa toukokuu näyttäytyi vielä marraskuutakin vaarallisempana kuukautena eläinkolarien määrässä mitattuna.

Marraskuussa vaaraa aiheuttavat tyypillisesti valkohäntäpeurat, mutta toukokuussa erityisesti kauriit. Syynä on muun muassa metsäkauriiden viime vuosina runsaasti lisääntynyt määrä.

- Metsäkauriiden määrä on kasvanut jo vuosia. Kehitys näkyy selvästi yhä enemmän kevääseen painottuvissa eläinkolareissa, kommentoi tiedotteessa vakuutuspäällikkö Johanna Johansson Ifistä.

If varoittaa tiedotteessaan, että erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa riski on kohta merkittävän korkealla, sillä kauriit lähtevät talven jälkeen liikehtimään. Ifin tilastojen mukaan vuonna 2023 eniten eläinkolareita sattui Lohjalla, Vihdissä, Salossa, Turussa ja Lahdessa. Suurin riski on Ifin mukaan viikoilla 18-22. Keväisin kauriit, erityisesti urokset lähtevät kartoittamaan reviiriään ja uusia asuinalueita. 

– Keväisen kolaripiikin taustalla on etenkin eläinten liikkumisen lisääntyminen talven jälkeen. Tyypillisesti toukokuussa kaurispukit lähtevät valtaamaan reviirejään ja nuoret yksilöt etsivät uusia asuinalueita, Johansson jatkaa.

Metsäkauriit kuten muutkin hirvieläimet liikuskelevat tavallisesti vilkkaimmin hämärän aikaan, jolloin näkyvyys voi muutoinkin olla kehno. Johansson muistuttaakin, että paras keino ehkäistä kolari, on ottaa varoitusmerkit vakavasti ja pitää ajonopeus riskialueilla tarpeeksi alhaisena.

– Suuririskisille alueille sijoitetut varoitusmerkit kannattaa ottaa vakavasti eli hiljentää ajonopeutta ja lisätä tarkkaavaisuutta. Riski törmätä eläimeen on suuri etenkin riista-aitojen päissä tai aukkokohdissa. Myös pellot ja teiden läheisyydessä olevat ruokintapaikat houkuttelevat eläimiä. 

Lue myös: Poikittaisliikennettä helpotetaan Helsingissä viimein - HSL vastaa asiakkaiden toiveeseen

Lue myös: Massiiviset katutyöt sotkevat julkisen liikenteen reitit kesällä Helsingissä

Lähde: If

Kilpailut

Uusimmat