Kuva: AOP/KIMMO BRANDT

Yle: Euroviisut vaativat erityisesti tänä vuonna kovia turvatoimia - näin se näkyy kävijöille

02.05.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kaikesta epäilyttävästä tulee heti kertoa viranomaisille.

Ensi viikon viikonloppuna järjestettävät Euroviisut vaativat järeitä turvallisuusjärjestelyitä järjestäjämaa Ruotsilta. Ylen tietojen mukaan turvallisuuden takaamiseksi apuvoimia on pyydetty myös Norjan ja Tanskan poliisilta.

Euroviisut on aina massiivinen yleisötapahtuma, joka luonnollisesti vaatii myös suuria  turvallisuusjärjestelyitä, mutta tänä vuonna tilanne on maiden välisten jännitteiden vuoksi vielä tavanomaisestakin poikkeava. Esimerkiksi Israelin osallistumisesta on käyty kiivasta keskustelua, josta huolimatta maa näyttäisi kilpailuun nyt osallistuvan. Isäntäkaupunki Malmössä on odotettavissa useita mielenosoituksia Israelia vastaan ja Palestiinan puolesta, sillä Malmössä asuu paljon palestiinalaistaustaisia ihmisiä. Terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp kommentoi Ylelle, että tilanteesta tulee hyvin vaikea, eikä sitä ainakaan helpota viisujen järjestäminen juuri Malmössä.

- Se on luultavasti huonoin paikka, jossa Euroviisut voi Ruotsissa järjestää, ottaen huomioon Gazan tapahtumat sekä Israelin ja palestiinalaisten väliset jännitteet, Ranstorp kommentoi Ylelle.

Lisäksi Ruotsissa terroriuhka on jo valmiiksi korkealla. Viime vuonna sitä nostettiin entisestään tasolle neljä eli toiseksi korkeimmalle tasolle.

Malmössä odotetaan suuria mielenosoituksia ainakin viisuviikon torstaille ja lauantaille. Viranomaiset pitävät mahdollisena, että mielenosoitukset äityvät levottomuuksiksi. 

Viranomaiset kehottavat pysymään valppaana

Mitään konkreettista uhkaa viisuihin ei kuitenkaan kohdistu. Joihinkin järjestelyihin viisuvierailijan on silti syytä varautua. Ylen tietojen mukaan on esimerkiksi mahdollista, että viisukävijät eivät pääse paikan päälle laukkujen kanssa. Malmön kaupungin turvallisuuspäällikkö Ulf Nilsson kehottaa kävijöitä olemaan valppaana ja raportoimaan poliisille tai vartijalle heti, jos näkee jotakin epäilyttävää.

Euroviisufinaali kisataan lauantaina 11. toukokuuta Malmössä. Suomea lähtee edustamaan Windows95man.

Lue myös: Euroviisut julkaisi painokkaan tiedotteen: "Täysin epäreilua"

Lue myös: Suomen paikka Euroviisujen semifinaalissa julkistettiin

Lue myös: Israelin viisukappaleen sanat menivät uusiksi - saa osallistua Euroviisuihin

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat