Kuva: Shutterstock

Nuorten päihteidenkäytössä uusia piirteitä, selviää WHO-Koululaistutkimuksesta

20.05.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sukupuolten väliset erot päihteidenkäytössä näyttävät olevan kaventumassa.

Sähkötupakan poltto on nuorten keskuudessa jopa niin suosittua, että se on jo ohittanut perinteisen tupakan suosion. Tiedot käyvät ilmi WHO-Koululaistutkimuksesta.

Kyselyssä 15 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista kertoi polttaneensa sähkötupakkaa edellisen 30 päivän aikana. Tulos on hieman Euroopan keskiarvoa vähemmän, sillä kansainvälisesti 15-vuotiaista 20 prosenttia kertoi vastaavaa. 

Päihteidenkäyttö yleisesti sen sijaan koskettaa noin yhtä kymmenestä yhdeksäsluokkalaisesta. 

Sukupuolten väliset erot kaventumassa

Sähkötupakan suosion nousun lisäksi muutosta näyttäisi olevan tapahtumassa myös sukupuolten välisissä eroissa päihteidenkäytössä.

Aikaisemmin poikien ja tyttöjen välillä on ollut päihteidenkäytössä jyrkempiä eroja, mutta nyt sukupuoltenväliset erot vaikuttavat kansainväliselläkin tasolla kaventuneen. Esimerkiksi tupakkaa tai sähkötupakkaa tytöt polttavat kansainvälisesti lähes yhtä paljon tai paikoin jopa enemmän kuin pojat. 

Suomessa pojat käyttävät edelleen jonkin verran todennäköisemmin päihteitä kuin tytöt, mutta ero ei ole enää niin merkittävä. Pojista sähkötupakkaa käyttää Suomessa kyselyn mukaan 18 prosenttia, kun taas tytöistä 13 prosenttia. 

Poikien keskuudessa tupakointi, nuuskaaminen, humaltuminen ja kannabiksen käyttö olivat tutkimuksen valossa kuitenkin edelleen yleisempiä kuin tytöillä, mutta huomattavaa on se, että molempien kohdalla määrät olivat nousseet vuoden 2018 tasosta. 

WHO-Koululaistutkimus tuottaa kansainvälisesti vertailukelpoista dataa nuorten hyvinvoinnista. Tutkimusta toteutetaan Suomessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan asiantuntijoiden johdolla. 

Lue myös: Hälyttävä luku - näin monta prosenttia kuolonkolarien kuljettajista oli päihtyneitä

Lue myös: Nuorten lääkemyrkytykset ovat räjähdysmäisessä nousussa - huonosti voi erityisesti yksi ryhmä

Lue myös: Makeisverolla ei välttämättä olekaan odotetunlaisia vaikutuksia

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Kilpailut

Uusimmat