Kuva: AOP / Jaakko Stenroos
Uusi seurantamittaristo arvioi poliittisten päätösten vaikutusta väestön hyvinvointiin
THL suunnitteli toimintamallin päätöstentekijöiden avuksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi seurantamittariston, jota voitaisiin hyödyntää poliittisten päätösten vaikutusten arviointiin väestössä. Mittaristo liittyy laitoksen jo aiemmin ehdottamaan hyvinvointitaloudelliseen ohjausmalliin.
Perinteisesti väestön hyvinvointia on tarkasteltu kansantalouden ja sen myötä talouskasvun kautta. Monet poliittiset päätökset perustuvat näihin havaintoihin. THL:n uusi mittaristo tarjoaa vaihtoehdon tälle toimintamallille, laitoksen tiedotteessa kerrotaan.
Uuden seurantamittariston avulla hyvinvoinnin kehitystä voidaan seurata taloudellisesta mutta myös sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Mittariston on tarkoitus tuottaa kokonaiskuvaa niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kotitalouksien ja yhteisöjen hyvinvointiin. Seurattavia asioita ovat muun muassa Suomessa asuvien yksinäisyys, tyytyväisyys elämään, tuloerot, energian kulutus ja luonnon monimuotoisuus.
THL:n julkaiseman mittariston on tarkoitus auttaa päätöksentekijöitä antamalla tietoa päätösten kestävyysvaikutuksista.
- Olisi tärkeää käydä Suomessa laajaa keskustelua siitä, miten päätöksillä ja politiikkatoimilla voidaan edistää ihmisten ja luonnon hyvinvointia, THL:n pääjohtaja Mika Salminen toteaa tiedotteessa.
- Mittaristo on samalla väline rakentaa väestön luottamusta julkiseen hallintoon ja lisätä ymmärrystä siitä, miten hyvinvointi syntyy ja miten sitä voidaan yhdessä vaalia, laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo jatkaa.
Mittaristolle on näytetty vihreää valoa ministeriötasolla. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tukevansa päätöksenteon kehittämistä siten, että siinä otettaisiin nykyistä paremmin huomioon taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden vastavuoroisuus. Myös tulevien sukupolvien tarpeet halutaan huomioida.
- Väestön hyvinvointi vahvistaa talouskasvua lisäämällä työn tuottavuutta. Se myös varmistaa mahdollisuudet nostaa väestön koulutustasoa, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi toteaa tiedotteessa.
- Väestön hyvinvointi tukee yksilön tai yhteisön kykyä selviytyä ja palautua vaikeista tilanteista, muutoksista ja stressistä. Tämä on edellytys pärjäämiselle myös poikkeusoloissa.
THL:n luoma seurantamittaristo ei ole maailmassa ainoa laatuaan. Sellaisia on otettu käyttöön myös monissa muissa maissa, kuten Alankomaissa, Italiassa, Virossa ja Kanadassa. Mittariston teemoja arvioidaan maiden parlamenteissa vähintään kerran vuodessa. Näitä arvioita hyödynnetään poliittisen päätöksenteon tukena.
Lue myös: THL: Kasvisruokailun lisääminen ja uudistettu ruokakasvatus voisi tuoda miljoonasäästöjä
Lue myös: Verohallinnon nimissä liikkuu huijausviestejä
Lue myös: Luvattomalla asunnon jälleenvuokrauksella voi olla vakavat seuraukset
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos