Kuva: Sebastian Andrejeff

Harvinainen kattohaikaran poikanen sai viimein nimen - tämä siitä tuli

24.07.2025 18:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Nimikilpailu keräsi puolessatoista viikossa noin 2700 ehdotusta.

Suomessa kasvava harvinaislaatuinen eläinlapsi on saanut vihdoin nimen. Turun Topinojan jätekeskuksessa kuoriutunut kattohaikaran poikanen sai nimikilpailussa nimekseen Topi, BirdLife Suomi kertoo tiedotteessa.

BirdLife Suomen ja Lounais-Suomen Jätehuollon järjestämään kilpailuun saatiin kaiken kaikkiaan noin 2700 nimiehdotusta.

- Eri nimiä ja nimivariaatioita oli vastauksissa noin 1 200, BirdLifen viestintäpäällikkö Jan Södersved kertoo tiedotteessa.

- Olemme todella ilahtuneita siitä, miten paljon kattohaikaran poikanen on herättänyt kiinnostusta ja miten moni on halunnut ehdottaa nimeä poikaselle.

Södersved toimi myös yhtenä kilpailun tuomareista. Tämän lisäksi tuomaristo koostui Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Riihiluomasta ja LSJH:n lajitteluasemanhoitajasta Mikko Niemestä.

Keinopesä, johon haikaranpoikanen syntyi aiemmin tänä kesänä, rakennettiin alun perin Niemen ehdotuksesta.

Valinta haikaranpoikasen nimeksi oli yksinkertainen.

- Linnun synnyinpaikasta johdettua Topia ehdotti yli 600 vastaajaa. Se oli ylivoimaisesti suosituin nimiehdotus ja siten luonnollinen nimivalinta myös tuomaristolle, Södersved sanoo.

- Topi on mielestämme sympaattinen, yksinkertainen ja helposti mieleen jäävä nimi, jolla on lisäksi suora yhteys linnun syntymäpaikkaan.

Syntypaikka toimi monen muunkin nimiehdotuksen inspiraationa, kuten siitä jatkojalostettu Sorsakoski sekä Turkuun viittaava Aura. Myös h- ja k-kirjaimilla alkavia nimiä ehdotettiin paljon, viitaten haikaraan ja kattohaikaraan.

- Kattohaikaran tieteellisestä nimestä Ciconia ciconia oli johdettu sellaisia ehdotuksia kuin Cico ja siitä astetta hauskempi Cicciolina. Useampi tarjosi myös Onni-nimeä onnekkaalle poikaselle, Södersved kertoo.

Poikanen rengastettiin viime viikolla 15. heinäkuuta. Se on vasta kolmas Suomessa rengastettu kattohaikara. Aiemmat kaksi syntyivät kymmenen vuotta sitten Koskella.

- Rengastus oli ainutlaatuinen ja jännittävä hetki. Poikanen siirrettiin pesästä maahan rengastettavaksi nosturin avulla. Sen jalkaan kiinnitettiin metallirengas ja muovinen niin sanottu lukurengas, jonka yksilölliset tunnistetiedot ovat kauempaakin luettavissa, Niemi kertoo operaatiosta.

- Lintujen rengastus on tärkeää, sillä sen avulla linnuista saadaan arvokasta tutkimustietoa muun muassa muuttoreiteistä, talvehtimis- ja pesimäalueista sekä eliniästä.

Kyseessä on tosiaan vasta toinen kerta, kun kattohaikara on todistettavasti onnistunut pesimään Suomessa. Tämän kertaisen pesinnän alulle saattanut keinopesäprojekti on herättänyt laajalti huomiota. Riihiluoma otaksuukin, että projekti saattaa poikia jaksossa uusiakin keinopesiä.

- Toivon mukaan sama haikarapariskunta palaa ensi vuonna ja pääsemme sitä taas seuraamaan, Niemi sanoo toiveikkaana.

Lue myös: Turussa etsitään nimeä lintupienokaiselle - kyseessä todellinen harvinaisuus

Lue myös: Oletko nähnyt jonkin näistä linnuista? Suomeen saapuu vuosittain lukuisia lintuharvinaisuuksia

Lue myös: Saimaannorppa on tunnustettu itsenäiseksi lajiksi

Lähde: BirdLife Suomi

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.