Sienikausi jatkuu vielä pitkälle loppuvuoteen, sillä suomalaisille hyvinkin tuttu ja maukas ruokasieni suppilovahvero kestää pakkaset ja ensilumetkin. Muun muassa Marttojen ohjeistuksen mukaan suppilovahveroa voi poimia vielä lumen seastakin.
Vaikka suppilovahvero muuten soveltuukin myös kuivattavaksi, sitä ei kuitenkaan suositella enää sienten jäätymisen jälkeen tehtäväksi. Talven kynnyksellä löytyneet suppilovahverot kannattaakin säilöä esikypsentämällä ja pakastamalla.
Muista keväällä
Sienestyskausi on tyypillisesti alkanut jo keväällä korvasienen kasvuajalla, mutta viime vuosina korvasienen käyttöä ruokasienenä ei ole enää varauksetta suositeltu. Vaikka erittäin herkullisena pidettyä korvasientä on syöty vuosikymmenten ajan, muun muassa Ruokavirasto on tänä keväänä linjannut, ettei korvasieni enää ole suositeltavien ruokasienten joukossa siihen jäävien myrkkyjäämien vuoksi.
Ruokavirasto ei etenkään suosittele syömään korvasientä jatkuvasti tai suurina määrinä.
Korvasientä on pidetty maukkaana ruokasienenä, mutta väärin valmistettuna se on myös tappavan myrkyllinen. Oikeaoppinen valmistus sisältäisi useita ryöppäyskertoja, mutta Ruokaviraston tuoreimpien ohjeiden mukaan edes oikeaoppinen esikäsittely ei täydellisesti poista kaikkea sienen myrkkyä.
Lue myös: Erota herkullinen suppilovahvero myrkyllisestä suippumyrkkyseitikistä – näistä merkeistä tunnistat
Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä – näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron
Lähteet: Martat, Ruokavirasto