Näin eri värit vaikuttavat meihin - katso yllättävä lista!

04.04.2012 13:15 - Eeva Rajala

Moni miettii talonsa värimaailmaa sitä kautta, miten värit vaikuttavat ihmisen mieleen. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan vihreä väri saa muun muassa luovuuden kukkaan. Kannattaa siis esimerkiksi kodin työhuoneeseen tai työpaikalle miettiä jotakin vihreää. Vihreän lisäksi muilla väreillä on taipumus vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Katso alla oleva lista väreistä ja miten ne vaikuttavat meihin.


Punaisella voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan punainen saattaa aiheuttaa esimerkiksi epäonnistumisia koetilanteissa, sillä väri yhdistetään usein epäonnistumisen pelkoon. Toisen tutkimuksen mukaan punainen väri yhdistetään vaaraan, koska se on käytössä esimerkiksi STOP-merkissä, ambulansseissa ja opettajien korjatessa punakynällä kokeita.

Toisaalta vuonna 2005 tehdyn brittiläistutkimuksen mukaan punainen yhdistetään myös menestykseen ja valtaan. Tutkimuksessa analysoitiin vuoden 2004 olympialaisia ja selvisi, että punaiset joukkuepuvut omaavat urheilijat olivat kisoissa menestyksekkäämpiä kuin siniseen pukuun pukeutuneet.

Punainen väri toimii myös, jos nainen haluaa herättää miehen huomion. Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan miehet pitivät punaiseen pukeutuneita naisia viehättävämpinä kuin muihin väreihin pukeutuneita.

Punainen on hyvin dynaaminen väri, sillä sen on todettu myös nopeuttavan hengitystä ja lisäävän sykettä. Punaiseksi maalattu makuuhuone voi olla intensiivinen ja energinen, mutta se ei välttämättä sovellu rentoutumiseen ja lepoon.


Tuore tutkimus kertoo, että vihreä väri lisää luovuutta. Psykologian professori Stephanie Lichtenfeld Muchenin yliopistosta kertoo, että syy tähän voi olla vihreän värin antama kasvun signaali. Se merkitsee sekä fyysistä että psykologista kasvua. Vihreä väri saattaa toimia vihjeenä, joka saa motivaation käyntiin ja ihminen alkaa tehdä parempaa jälkeä. Kenties vahvimman vaikutuksen saa, kun käyttää sisustuksessa luonnollisen vihreää väriä.

Vihreä on kuitenkin tällä hetkellä kenties suosituin sisustusväri, sillä siitä tulee mieleen luonto. Se on myös helpoin väri silmille ja saattaa parantaa näkökykyä. Värillä on rauhoittava ja raikastava vaikutus. Sairaaloissakin käytetään usein vihreää, sillä sen on havaittu rauhoittavan.

Keskiajalla morsiamet pukeutuivat vihreään, sillä se symboloi hedelmällisyyttä. Tummanvihreä on maskuliininen, konservatiivinen ja se merkitsee myös rikkautta.


Keltainen väri toimii mielialan nostattajana. Jos esimerkiksi pöydällä on maljakko täynnä auringonkukkia, se piristää kummasti. Vuonna 2007 tehty tutkimus analysoi, miten ihmiset käyttäytyvät cocktail-juhlissa, jotka järjestettiin kolmessa erivärisessä huoneessa - keltaisessa, punaisessa ja sinisessä. Keltaisen huoneen juhlijat olivat eloisampia ja puheliaampia kuin muiden huoneiden juhlijat. Keltainen voi lisätä myös keskittymiskykyä, joten se kannattaa pitää mielessä esimerkiksi työhuonetta sisustaessa.

Jos haluat, että sinut huomataan, kannattaa silloin pukeutua keltaiseen. Vaikka värin kerrotaan toimivan mielialan nostattajana, keltaisessa huoneessa ihminen saattaa helpoiten menettää myös malttinsa. Vauvojen kerrotaan itkevän enemmän keltaisissa huoneissa. Väriä pidetään vaikeimpana silmälle, joten se voidaan luokitella liian ylivoimaiseksi. Keltaisen kerrotaan vauhdittavan myös aineenvaihduntaa.


Edellä mainitussa cocktail-huonetestissä sinisessä huoneessa juhlineet viihtyivät juhlissa pidempään kuin muiden huoneiden juhlijat. Syynä voi olla se, että sininen tuottaa mukavuuden oloa. Sinistä kannattaakin käyttää makuuhuoneen seinissä, sillä värillä on rauhoittava vaikutus: jotkut sinisen sävyt laskevat sykettä. Tämän takia monissa kylpylöissä ja hoitoloissa käytetään sinistä.

Sininen saattaa vihreän värin tavoin saada luovuuden kukkimaan. Erään tutkimuksen mukaan väri parantaa ihmisen mahdollisuuksia ajatella asioita laajemmassa mittakaavassa.

Sininen voi kuitenkin saada ihmisen myös tuntemaan olonsa viluisaksi tai masentuneeksi. Muotikonsultit neuvovat laittamaan sinistä ylle, kun ihminen on menossa työpaikkahaastatteluun, sillä sininen symboloi uskollisuutta. Tutkimusten mukaan painonnostajat voivat nostella vahvempia painoja sinisillä kuntosaleilla kuin muun värisillä.


Vaaleanpunainen ja pinkki leimataan usein tyttöjen väreiksi ja myös viattomuuden väreiksi. Yksi vanha 70-luvulla tehty tutkimus tukee tätä käsitystä. Tutkimuksessa selvisi, että vangit käyttäytyivät vähemmän vihamielisesti kun he viettivät aikaa pinkissä huoneessa. Testissä käytettiin tiettyä pinkin sävyä, mikä on lähellä klassista purukumia.

Tosin pinkillä ei voida taistella rikollisuutta vastaan, sillä väri esti vihamielisyyttä noin kymmenen minuutin ajan ja kenties värin aiheuttaman shokin takia. Sanotaan myös, että pinkki on vain pehmeämpi versio punaisesta eli hyvin stimuloivasta väristä.


Valkoinen väri yhdistetään vaikutusvaltaan, steriiliyteen, tilavuuteen ja puhtauteen. Se voidaan kuitenkin liittää myös pahoinvointiin. Vuonna 1999 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että valkoisissa toimistoissa työskentelevät valittivat enemmän pahoinvointia kuin sinisessä tai punaisessa toimistossa työskentelevät.

Valkoinen saattaa aiheuttaa silmien väsymystä ja sairauden tunnetta, vaikka henkilö ei olisi väsynyt tai sairas. Asiantuntijoiden mukaan silmät tarvitsevat lepoa valkoisesta ja jo luonnonvalkoinen on parempi kuin kirkas valkoinen.

Morsiamet yleensä pukeutuvat valkoiseen symboloidakseen viattomuutta ja puhtautta. Lääkärit ja sairaanhoitajat pukeutuvat valkoiseen, jotta tulee kuva steriilistä tilasta.


Ruskea väri yhdistetään yleensä maahan ja luontoon. Väri yhdistetään luotettavuuteen, vakavuuteen ja lämpöön. Väristä tulee kuitenkin myös mieleen huumorintajuttomuus jka sivistymättömyys.


Oranssi seos on yhteydessä sekä fyysiseen että emotionaaliseen hyvinvointiin. Väri vaikuttaa ruokahaluun, lämpöön ja fyysisen turvan etsimiseen. Väri voi tosin saada aikaan myös tunteen menetyksestä tai puutteesta. Jos oranssia käyttää esimerkiksi pukeutumisessa runsaasti, se saattaa viestiä pinnallisuudesta ja kypsymättömyydestä.


Musta väri viestii vallasta ja voimasta. Väri on suosittu muodissa, sillä se saa ihmiset näyttämään hoikemmilta - tai siihen ainakin uskotaan. Väri on myös tyylikäs ja ajaton. Musta on myös viesti alistumisesta. Esimerkiksi papit pukeutuvat mustaan, sillä ovat "alistuneet" Jumalan tahtoon. Jotkut muotiasiantuntijat ovat sitä mieltä, että mustaan pukeutunut nainen on alistunut miehen tahtoon.

Mustaa väriä pidetään kuitenkin myös sivistyneenä, hohdokkaana ja turvallisena. Toisaalta musta saattaa vihjata kylmyydestä. Väri ikään kuin rakentaa turvamuurin kantajansa ympärille. Mustaa pidetään myös uhkaavana ja monet pelkäävätkin pimeää.


Harmaa yhdistetään epävarmuuteen, kosteuteen, masennukseen, jonkinlaiseen horrokseen ja energiattomuuteen. Kun kesän ja syksyn jälkeen maailmasta tulee "harmaa" paikka, se vaikuttaa mielialaan. Jos harmaata käytetään paljon, se viestii epävarmuudesta ja paljastumisen pelosta.


Väri yhdistetään henkisyyteen. Väri yhdistetään myös usein kuninkaallisiin ja parhaaseen mahdolliseen laatuun. Violetti yhdistetään myös aikaa, tilaan ja maailmankaikkeuteen. Jos käyttää violettia paljon, se saattaa aiheuttaa ihmisessä runsaastikin itsetutkiskelua. Joistakin violetin sävyistä tulee mieleen ilkeys ja halpuus.

Lähde: Huffington Post, Colour-Affects, InfoPlease

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat