Dopingaineet kohta historiaa? Laillinenkin keino löytyy!

25.04.2012 07:45 - Eeva Rajala

Tuoreen kirjan perusteella urheilijoiden ei kannata turvautua doping-aineisiin, sillä on laillinenkin tapa parantaa suoritusta.

Urheilupsykologian kirja kertoo, että musiikinkuuntelulla on samanlainen vaikutus kuin niin kutsutuilla dopingaineilla urheilijan suoritukseen. Musiikki voi Inside Sport Psychology -teoksen mukaan parantaa suoritusta peräti 15 prosenttia.

Kirjan kirjoittaneet Costas Karageorghis ja Peter Terry uskovat, että musiikkia voidaan näin pitää vastaavanlaisena suorituksen parantajana kuin enemmän tai vähemmän laittomia dopingaineita. Toki varmasti riippuu myös käytetystä aineesta.

Kirjassa kerrotaan, että urheilijat kuuluvat niin sanottuun liittolaisryhmään, joka löytää motivaationsa itsensä sisältä. Suurin osa ihmisistä kuuluu kuitenkin niin sanottuun erossa pysyttelevään ryhmään, joka vaatii jonkinlaisen ulkoisen ärsykkeen kropan vaativampaan käyttöön. Tällainen ärsyke voi olla esimerkiksi musiikki, joka toimii ihmisen suurena motivoijana.

Esimerkiksi kaikille avoimissa maratonkilpailuissa monilla juoksijoilla on mukanaan mp3-soittimet tai muut vastaavat, joista he kuuntelevat mielimusiikkiaan. Juoksijat eivät välttämättä kuuntele musiikkia vain, koska se on kivaa, vaan koska musiikki tekee suorituksesta paremman.

Ehkä tulevaisuudessa esimerkiksi olympialaisissa musiikinkuuntelu yleistyy entisestään. Nykyäänkin jo monet urheilijat keskittyvät musiikin avulla tulevaan suoritukseensa. 

Lähde: NME

Kilpailut

Uusimmat